lørdag den 27. september 2014

Efterårspynt

Jeg var ude at besøge naturvejlederen på Naturskolen i Rold skov i forrige uge og fik i vinduerne øje på nogle finurlige uroer lavet af frøene fra Ahorn. I kender godt de der helikoptere som består af to frø med hver en kæmpe vinge som - når de falder af træet - snurre rund og rundt som rotorbladene på en helikopter indtil de lander.

Jeg har forsøgt at efterligne uroerne ved at indsamle frø fra Spids-løn og Ahorn og sætte dem på snor.
Resultatet er disse fine uroer. Den første er en blanding af Ahorn og Spids-løn. Det er tydeligt at se at vingerne nogen steder sidde meget tæt og klumpet.
Det er fordi Spids-lønfrøene er flade sammenlignet ned Ahornfrøene som er runde.
Frøene hos Ahorn skaber således afstand mellem vingerne når de strækkes på snor, som ses på nederste billede, hvor kæden er lavet udelukkende af Ahornfrø.
I bunden af kæden hænger en træperle og en matchende glasperle - Grønlandsk perle.






De runde frø hos ahorn skaber
mellemrum mellem vingerne


Jeg er normalt herre dårlig til at huske at samle ind i naturens skatkammer i løbet af efteråret af kastanjer, bog, frøkapsler, visne blomsterstande osv. til juledekorationer.

Men i år skal det være anderledes.

I år har jeg tid til at tage kurven under armen og bruge tid i skoven til at hygge og lege tingfinder og bruge naturen, frem for butikkerne, til at finde pynt og herligheder til efterårets og vinterens småprojekter.

Trækasse


Jeg har været ved at save og hamre en fin kasse til alle mine snapse og snapseflasker så jeg i fremtiden kan opbevare dem mere mørkt, som de har bedst af, end blot på en hylde i køkkenet. Nu bliver det i en kasse i reolen i stedet.

Kassen er bygget af træ jeg fik af min nabo som ellers ville have smidt det ud, så jeg synes lidt det blev til et fedt genbrugsprojekt/genanvendelsesprojekt selvom træet blot er overskudstræ fra et andet byggeprojekt og derfor splinternyt.

Træet havde alle mulige længder og nogle var skåret på skråt i enden og jeg måtte derfor bygge kassen med de mål der kunne lade sig gøre, med de brædder der var.

Min idé var en kasse der ligner en gammeldags ølkasse bare med andre mål. På tegningen er angivet de ydre mål med rødt.









Nogle af brædderne var smalle (6,5 cm brede) og andre var bredere.

Af de smalle savede jeg 4 brædder á længden 22 cm og to brædder á længden 21 cm

Af de brede brædder savede jeg 2 brædder á længden 21 cm, 2 á længden 34 cm og 7 á længden 42,5 cm.

Jeg savede også to lister ud på 34 cm til at sætte håndtaget fast på.




Først samlede jeg enderne af kassen.
Til én ende går der:
2 stykker træ á 22 cm
et smalt stykke og et bredt á 21 cm
en liste på 34 cm 
og et bredt stykke på 34 cm

Stykkerne sættes sammen som vist herunder 
Jeg har brugt små søm, men har tænkt at den godt kan bruge en skue hist og her.






Herefter satte jeg bunden. Her brugte jeg tre af de lange brædder og til hver side bruge jeg  to af de lange brædder.
Jeg brugte listerne til at måle afstanden mellem brædderne i bunden.

Det færdige resultat blev en lidt tung kasse med nogle sjove proportioner. Den er ikke helt kvadratisk, men næsten og ligner nok mere en æblekasse end en ølkasse.


fredag den 26. september 2014

Fråser i garn


Jeg kom lige til at bestille 25 nøgler arwtta strømpegarn. Jeg bestiller altid strømpegarn fra Speedy Needle da der er gode rabatter at hente hvis man bestiller meget af gangen.

Jeg har en trøje i tankerne med 8-9 af nøglerne og resten er bare til sjov og leg (strømper, huer, dyr og nye opfindelser).

Jeg kan slet ikke styre mig når jeg bestiller garn, der er SÅ mange flotte farver at vælge imellem og denne gang gav jeg mig selv lov til at gå lidt amok i mange farver.

Specielt er jeg positivt overrasket over den lilla "tidselblomst", den grønne "æblegrøn" og den orange "brændt orange". De sidder lige i skabet og skal nok blive brugt til nogle lækre detaljer.

torsdag den 25. september 2014

Hjemmesko - filt af garnrester

Efter at have filtet de første par hjemmesko, se link havde jeg dels en god portion garn tilbage, dels var jeg ikke helt tilfreds med størrelsen og ville lige prøve igen med et mere hjemmedesignet look.

Jeg tænkte at jeg bare skulle korte 5 cm af længden i forhold til det første par jeg lavede og så vaske dem ved 4 grader.

Skoene er strikket af resterne af Naturulden fra de forrige sko og en gammel rest af gul og grøn jeg havde liggende fra en trøje jeg har strikket en gang for mange år siden. Skoene er strikket på pind 8.
Jeg strikkede først en bund der var 7 cm for lang til min fod. Derpå samlede jeg 89 masker op langs kanten og strikkede rundt og rundt, først vrang så ret. For hver anden omgang tog jeg ind dels i tåen dels på siden af foden for at få en god runding på skosnueden og for hver fjerde omgang to jeg også ind i hælen.








Jeg lukkede forfoden af efter 18 runder og syede de to sider sammen hen over foden. Jeg fortsatte kanten op omkring anklen med 8 gange frem og tilbage i alt og lukkede af.

Efter vask ved 40 grader i 2 timer passer skoene nu et barn med 13 cm lange fødder. Jeg ved ikke hvad jeg har gjort forkert, jeg synes de er vældig søde, men de skulle jo have passet mine fødder. Måske er vasketiden for lang (jeg brugte en anden vaskemaskine denne gang).

Når jeg får råd til nyt garn må jeg prøve en gang til...

Jeg undskylder kvaliteten af billederne, men det var blevet pænt mørkt for jeg blev færdig med skoene, og jeg måtte bare have et før-billede så de kunne komme i vaskemaskinen samme aften.

fredag den 19. september 2014

Filtede hjemmesko


Jeg ville strikke og filte et par hjemmesko hvis form og snit jeg troede var ret ukendt og som jeg kun havde set en enkelt gang.
Efter at have søgt på filtede hjemmesko på nettet for at få en idé som hvilket garn der er godt at bruge til filtning og hvor meget man skal forvente de krymper i vaskemaskinen blev jeg slemt skuffet. ALLE filter hjemmesko efter nogenlunde samme opskrift og opskriften på modellen findes oven i købet på Drops... suk, min idé er overhovedet ikke unik.

Så nu slutter jeg mig til havet af filtede hjemmesko sat sammen at strikkede kvadratiske lapper.
Til hver hjemmesko går der 8 lapper og mine lapper har jeg strikket i Naturuld. Jeg slog 18 masker op på pind 8 og strikkede retpinde frem og tilbage til lappen var kvadratisk. dvs. lapper på ca. 16x16 cm.









Da jeg syede lapperne sammen gik det op for mig at jeg havde skudt lidt over målet mht. til størrelsen for skoene blev så store at de ville kunne passe en trold.
Fodsålen var lige så lang som min underarm og hånd til sammen.
Jeg kunne læse mig frem til at man normalt filter sine hjemmesko ved 40 grader i vaskemaskinen, For at få mine til at krympe nok valgte jeg at give dem en tur på 60 grader, efterfulgt af en tur i tørretumbleren. Det fik skoene til at krympe, så de kun var 3-4 numre for store.
De fik derfor endnu en tur i vaskemaskinen, nu på 40 grader, fordi de bare lige skulle krympe lidt mere, efterfulgt at en tørring i tørretumbleren.

Nu passer de til mine fødder, omend de er noget klumpede i udseenet. Jeg bruger str. 38-39, og de er kun en str. for stor når jeg har bare fødder.

Jeg har, med lappernes farve, lavet en højre- og en venstresko.

Overvejelser:


  • En anden gang vil jeg kun slå 12-14 masker op, så skoen, før filtning kun er lidt for stor og ikke dobbelt så lang som min fod. Skoene er blevet monstertykke og lidt uformelige og jeg kunne nok spare en del garn på at lave dem mindre til at starte med.
  • Jeg tænker at de evt. kan vaskes igen ved ved 40 eller 60 rader hvis de udvider sig når jeg begynder at bruge dem... Det må jeg lige eksperimentere lidt med.
  • På et tidspunkt skal de have en gang gummimælk under bunden så jeg ikke glider i dem, og måske skal de have en knap eller et spænde som lukning omkring anklen, men det bliver ikke lige nu.





torsdag den 18. september 2014

Svampe om efteråret.

Svampe i alle mulige og umulige afskygninger præger skovbunden i øjeblikket. Jeg er vild med den røde farve rød fluesvamp giver til skovbunden som ellers mest er grøn og brun.

Svampefamilie:
To svampe næsten uden de hvide pletter:
Hatten set fra oven:
En enlig svamp alene i rampelyset:

tirsdag den 16. september 2014

Svampejagt

Efteråret er begyndt og det betyder at lækre spisesvampe nu begynder at poppe op ude i skovene og nogen steder kan bunden være dækket af det fineste grønne mos og svampe i alle former og farver. Det er selvfølgelig ikke alle svampe der er spiselige og jeg tager kun dem jeg kender.
I går blev det til almindelig kantareller og tragtkantareller, samt indigorørhat, blomkålssvamp og Karl Johan-svampe.

Svampene er lækre i en flødestuvning serveret på brød som en forret.
Specielt kantarellerne smager godt tilberedt på denne måde. 

Opskrift på svampestuvning: (Kantarel-guf)

På gefühl...
øverst til venstre: Tragtkanterel,
Nederst til venstre: Den foldede, cremefarvede:  blomkålssvamp,
Den blålige, Indigo-rørhat
Til højre: Alminelig kantarel
  • Svampene svitses på en pande uden fedtstof til størstedelen af væden er fordampet. Bruges svampe med meget vand i som Karl Johan-svampe og andre rørhatte kan det være en fordel at stege svampene i flere omgange og evt. hælde overskydende væde fra undervejs.
  • Når væsken er dampet af tilsættes en stor spsk. rigtig smør, salt og peber. 
  • Lad svampene stege lidt i smørret og tilsæt citronsaft.
  • Tilsæt herefter piskefløde, Det kan enten tilsættes så meget fløde at der bliver en sovs ud af det eller blot en smule som svampe kan suge til sig og blive cremede på overfladen.
- Spis svampestuvningen på ristet
franskbrød.






Om svampene

Almindelig kantarel
Almindelige kantareller er nemme at genkende og svære at forveksle med andre svampe. Deres lameller under hatten er store og grove og kaldes lister. De er orange i farven både på hat, stok og lister og de vokser primært i løvskov. Kantareller står sjældent alene, så finder du én, er det værd at lede lige rundt om efter restens af familien.

Tragtkantareller vokser primært i nåleskov på mos og ofte på skråninger. Tragtkantarellerne står altid flere sammen, men man skal lige have øjnene med sig, for at få øje på den første. 
Derefter pibler de frem. 
Hatten er kedelig brun i farven og kan nemt ligne døde blade e.l. på skovbunden, hvilket gør den svær at få øje på. Listerne er brun-grå og stokken er orange-brun. Stokken er et godt kendetegn hvis man er i tvivl om hvad det er man har fundet.
Desuden har hatten et hul i midten som danner en tragt ned i den hule stok.

Blomkålssvampe er store og uformelige og ligner både i størrelse og farve en koral eller et blomkålshoved. De vokser tæt til jorden, er cremefarvet og har en meget foldet overfaldestruktur.
Tragtkantareller på mosbund
Svampen er nemmest at fange med en kniv, da den er skrøbelig og vil falde fra hinanden hvis man hiver i den. De vokser tit på stubbe af nåletræ. Den foldede struktur gør at de er svære at få rene og man skal være omhyggelig med svampebørsten for at får alle urenheder væk.

Indigo-rørhat: En rørhat der er rødlig anløben på stokken. Stokken er kraftig og svampen har gule rør under hatten. Hatten er brun på oversiden.
Når man skærer hatten eller stokken over farves kødet lynhurtigt blåt (deraf navnet), trykkes der på rørene farves disse også blå. Svampen kan forveksles med brunstokket rørhat der også kan blive blå i kødet når det brydes. Brunstokket rørhat er ligeledes spiselig. 
Svampen kan også forveksles med Satans rørhat der ligeledes er rødlig på stokken og rørene bliver blå ved tryk, dog afviger denne ved at have en hvidlig-grågrøn hat. Satans rørhat er giftig.

Karl Johan-svampe siges at være de lettest genkendelige spisesvampe i Danmark. Hatten er brun og stokken er hvid og tyk. Stokken er tykkest forneden og smaldner ind opefter. Rørene er hvide til gule og stokken har er fint hvidt net tættest på hatten. Karl Johan-svampe findes primært i nåleskovsbevoksninger.



mandag den 15. september 2014

Strikkede strømper, nye mønstre afprøvet

Jeg mangler egentlig ikke hjemmestrikkede strømper, men jeg havde en masse arwetta-garnrester liggende som var for store til bare at strikke små dimser af, men for små og umage til at begynde på et stort projekt. Derfor tænkte jeg det var oplagt at strikke strømper og samtidig få afprøvet lidt mønsterstrik. Det blev til disse to par.

Begge sokker er til str. 38, Det grå og lyserøde på pind 2.5 og det brune og blå i pind 3. Det grå og lyserøde par kan fungere som en indersok og det andet som en ydersok eller en sok der sidder lidt løst.






Det grå og lyserøde par er strikket i perlestrik på skaftet og på oversiden af foden. De lyserøde bånd i ret strik på tværs af foden og omkring ankelen er et forsøg på at få sokkerne til at sidde bedre til og ikke blive slaskede når man har gået lidt i dem. Perlestrik hiver garnet sammen og giver det en form for elasticitet, så det kan udvide sig til foden og stadig sidde til. Det er også derfor sokkerne virker kortere end det brune og blå par selvom jeg har strikket samme antal runde i skaft og fod på begge sokker.

Hvordan fremkommer mønsteret i perlestrik?:
Der strikkes med at ulige antal masker og der strikkes én ret, én vrang, når en runde, der er startet med en retmaske, er strikket til ende, skal den næste runde starte med en vrangmaske, således kommer vrangmasker til at erstatte retmasker i runden efter.


Lille bitte rundpind: den ene pind er lidt længere end den anden 
På det brune og blå par strømper har jeg dels lavet et snoet mønster oven på foden, dels et farvet mønster på skaftet. Jeg har strikket disse sokker på en lille bitte rundpind jeg lånte af min veninde hvor der netop kan være 60 masker rundt. Selve pindene er meget små og det kræver lidt snilde ikke at få krampe i fingrene. Jeg synes ikke at sokkerne er blevet lige så jævne i overfladen som når jeg strikker med strømpepinde, men jeg tænker det er et spørgsmål og træning.

Hvordan strikkes en snoning?: Snoningen i disse strømper er lavet over 4 masker og på hver side af snoningen er strikket én vrangmaske for at gøre snoningen mere tydelig. Snonigen strikkes ved at flytte om på maskerne. De to første masker tages over på en hjælpepind, de to næste masker strikkes og derefter strikkes de to masker på hjælperpinden. Man har en højresnoning ved at tage de to masker på hjælpepinden bag om arbejdet, og en venstresnoning ved at tage masker foran arbejdet.  Drops har en god instruktionsvideo




Detalje: snoningerne snor hver deres vej. 


fredag den 12. september 2014

Garn!

Jeg fik en vidunderlige gave i går: Et gavekort til garnbutikken Yarnfreak i Århus, se link.

V-I-D-U-N-D-E-R-L-I-G-T - intet mindre!

Jeg er pt. ved at bestille mere strømpegarn - vælge farver, hvilket tager lang tid - til trøjer og den slags, og derfor besluttede jeg at gavekortet ikke måtte bruges til strømpegarn, men andre og nye projekter.

Jeg endte op med disse dejlige nøgler.

- Hoooked zpagetti kan bruges til mange ting og de fås i sådan nogle flotte farver. Jeg forelskede mig i en karrygul, som desværre var udlovet til anden side. Den har jeg tilgode og derfor måtte jeg nøjes med disse to farver, rustrød og en turkis. Jeg har ingen konkrete planer med de nøgler men de er lækre og jeg skal nok finde på noget.

- Jeg har købt bomuld og guldglimmer-garn til en hæklet gaveidé. Bomulden er sådan noget blankt noget af mærket YarnArt, og guldgarnet er af mærket Lurex og passer til en nål 3,5-4,5 ligesom bomulden. Selvom det ser fint ud kan de maskinvaskes ved 60 grader.

- Garnet til de filtede hjemmesko er af mærket Naturuld (100% uld) til pind 6-7. mere om dem senere...

torsdag den 11. september 2014

Sofapuder vol. 3


Pude med lynlås og knapper


Den sidste sofapude i denne omgang er en meget stor pude som passer fint til god rygstøtte i min nyindkøbte lænestol. Puden klunsede jeg i storskrald, så størrelsen og formen på puden har jeg ikke selv valgt. Jeg har givet den nyt betræk, som jeg synes udstråler noget gammelt og noget fornemt. Betrækket er syet i ét stykke stof og lukket med en stor lynlås for neden. Derudover har jeg monteret to store knapper for at få puden til at se 'pudet' og blød ud.

Puden er ret hård og fast i fyldet og jeg forestiller mig at den også vil gøre det godt som siddepudde på gulvet, fodskammel eller rygstøtte op af muren på terrassen.
Jeg fik de fine kæmpe zebra-kanin-knapper i specialegave og synes det giver puden en sjovt pift og så kommer knapperne til sin ret og blive vist frem hele tiden.