lørdag den 29. november 2014

Nu er det snart jul...

Jeg har, mod forventning, haft mega svært ved at komme i julestemning i løbet af november måned. Normalt forsøger jeg meget krasbørstigt ikke at lade mig påvirke af julekataloger, julelys i gaderne, julejingles i butikker osv, og i år er det lykkes at gå gennem hele november uden at tage hul på julen.

Men NU er december så tæt på at det næsten kan lugtes og derfor er jeg gået all in på at lave adventsdekorationer og pynte lejligheden op, nu hvor det er første søndag i advent i om lidt. Jeg svor ellers over for  mig selv, da jeg startede denne blog, at jeg ville holde mig fra livsstils-indretnings-oppyntnings-indlæg, fordi de fleste kulørte blade osv. allerede moser nok rundt i indretning i forvejen. Men men men... Det er jo kun jul én gang om året, og derfor blev jeg blød i knæene og nødt til at vise min dekoration frem.

Jeg begyndte allerede i oktober at samle ting i fra skov og krat til juledekorationen og fik i sidste uge også lige lagt fire skiver appelsin til tørring, og min samling af julepynt var blevet dejlig stor.


agern og ellekogler
Jeg fik stort set brugt det hele i adventsdekorationen og samtidig fik jeg også trænet lidt med spraydåse og glimmer på et par kogler der skulle have et ekstra moderigtig messing-pift.







Jeg forsøgte at være lidt utraditionel og lege lidt ved at lave pynten assymmetrisk, således at hvert lys fik sit eget tema. I midten af dekorationen har jeg lavet endnu et landskab/tema.
   Mine temaer er ikke så tydelige i udførelsen, som de var i min fantasi, men meningen var at det første lys skulle være omgivet af julens spiselige ting: appelsiner, kanel, nødder, nellike o.l. Det andet lys skulle være omgivet udelukkende af ting fundet i naturen (agern, bog, ellekogler, grankogler, osv). Det tredje lys skulle være 'kunstig' jul med falske blomster, ting i guld, købt pynt o.l og det fjerde lys skulle være den moderigtige jul med messing-looket. Midten blev pyntet med det tilbageværende: et par nisser og nogle svampe, to store kogler og en dims jeg fandt på gaden og som jeg gav nissehue på.

Der er intet gran eller mos på min dekoration, hvilket jeg ikke gad lede efter i år, men efter endt kamp kan jeg mærke at jeg måske kommer til at savne det lidt, for at give hele herligheden noget grønt liv, måske kan det komme med tiden og ligge på bunden mellem lerklumperne.


Jeg synes billedet herunder ser herre tamt ud, og fremhæver alle de bare pletter hvor leret er synligt. I virkligheden er dekorationen mega flot og super underlig.

Nissehuen er lavet af rød filt der er klippet ud
som en halvcirkel og syet sammen til en hue.









onsdag den 26. november 2014

Hæklet butterfly

Jeg er lidt en tyv med dette indlæg for idéen er bestemt ikke min egen, men tyvstjålet fra bloggen frøkenen & baronen og nu har jeg hæklet fire nye butterfly's. Det eneste jeg har lavet om i opskriften af selve sløjfen er, at jeg hækler på pind 3.5 og derfor slår jeg kun 14 masker op så butterfly'en er 5 cm bred og jeg hækler 64 rækker inden jeg lukker af. De er hæklet i bomuld og glittergarn, den bordeaux er hæklet i sådan noget fancy bomuld der skinner lidt, hvilket gør den ekstra fed.


Jeg synes til gengæld jeg er lidt original i opskriften til båndet omkring halsen, for jeg har ikke været så heldig at kunne finde gamle butterfly's som jeg kunne nuppe båndet fra.
Jeg har i stedet syet to satinbånd sammen omkring et bredt elastikbånd. Båndet skal føres ind under det hæklede bånd der holder sammen på butterflyen, men på billedet herunder ses blot båndet inden montering.
Til lukning af båndet har jeg brugt en bh-fidus man måske kender fra bh'er hvor stroppen kan tages af. Denne bh-fidus passer ned i et syet øge på elastikbåndet i den anden ende af båndet.


Jeg har også sørget for at båndet kan reguleres i længden da jeg ikke ved hvilken hals mine butterfly's skal passe. Denne reguleringsmekanisme er ligeledes en bh-fidus, men af den slags der sidder på stroppen og kan regulere længden hér.
Alle remedier til båndet kan bla. købes i Stof2000.




Jeg kan godt lide at bruge glittergarn som detaljer, for butterfly's må godt være mægtigt festlige. Jeg har eksperimenteret med glittergarn som en del af mønstret og lavet striber, og så har jeg forsøgt bare at lavet en hæklet kant af glittergarn når enderne på butterflyen er syet sammen.
Jeg synes begge ting ser rigtig fint ud og giver forskellige stilede udtryk.

onsdag den 19. november 2014

Strikkede ugler



Uglen er godt nok lidt på vej ud som modedyr, men den ses da stadig hist og her og det giver mig anledningen til at vise mit bud på en moderigtig, hønsestrikket, syngende ugle.

Jeg har lavet to: en stor og dens lillebror.

De er lavet efter samme grundopskrift, men med forskellige hønsestrikmønstre fordi en gentagelse ville blive dræbende kedeligt og tage personligheden fra uglerne.


Sammensnøring i bunden af uglerne
Dette ugleprojekt har også givet god anledning til at lege med farver og prøve nogle af mine ny-erhvervede arwettea-farver af op mod hinanden. De er strikket på en lille, kort rundpind str. 3. Jeg har allerede flere ideer til fede huer liggende.
Uglernes øjne er hæklede mens næbbet er strikket. De er strikket meget simpelt som en lang pølse med horn i den ene ende og derefter lukket i begge ender. De er fyldt ud med vat, så de bliver lidt pudeagtige.




Den store ugle er lige så høj som mine sofapuder, men hjemme hos mig er der strenge ordre om ikke at bruge uglerne som puder, for hvem kan lide at blive brugt som en pude når nu man ikke er det??


Jeg har selv fundet på designet af uglerne, men har ladet mig inspirere af en ugle-flagermuse-agtig bamse fra en børnetøjsbutik i byen. Jeg har ikke fået taget et billede af denne 'ugle' men ved at google 'strikket ugle' kommer der adskillige blogge op med netop denne type ugle, hér er et link til en af bloggene.
Meningen var at mine ugler skulle ligne flagermuse-uglen mere end de gør, men heldigvis fik mine ugler et mere venligt ansigt og ser ud som om de synger i vilden sky i stedet for at være dystre og uhuu-uhyggelige.
Nu er jeg vældig glad for at mine ugler er blevet helt unikke og jeg synes hverken de trænger til fødder eller vinger.




mandag den 17. november 2014

Strikkede luffer

..med snoning på håndryggen

På en lang togtur til jobsamtale forleden dag fik jeg strikket luffer til en veninde. Et bestillingsarbejde til et par frysende hænder. Min veninde har bestilt dem efter at have kigget på et par luffer jeg strikkede til mig selv sidste år fordi jeg havde lavet en god, bred udtagning til tommelfingeren med en kile på 16 masker. Jeg har skrevet hele opskriften ned på et niveau så de fleste burde kunne være med. 

Jeg har nu i 5 dage ventet på godt vejr til at tage et billede af lufferne, men endte med at opgive og tage billedet gråt regnvejr, så skarpheden er ikke helt i top.




Det vigtige med opskriften er, at man begynder en ny omgang når man begynder på pind 1, ellers kommer opskriften til venstreluffen - som er en spejling af opskriften til højreluffen - ikke til at passe.  

Jeg har leget videre med strukturmønsterstrik og lavet en højre og en venstresnoning ligesom på mine sokker, det er meget sjovt at kunne tilføje strikketøjet lidt detaljer uden at skulle skifte farve.


Du skal bruge:
Garn: Lima 100 gr/2 nøgler i to forskellige farver.
Pind: strømpepind nr. 4

Forkortelser
m = maske
r = ret
vr = vrang
slå om = slå en ny maske op ved at slå garnet drejet omkring pinden
v-snoning = venstresnoning, de sidste to masker inden for vrangmaskerne strikkes bagom de forreste masker (bruges på højre luffe)
h-snoning = højresnoning, de sidste to masker inden for vrangmaskerne strikkes foran de forreste masker (bruges på venstre luffe)

Højre luffe:
Slå 40 m op og fordel dem på pindene.

1.-16. omg: skaftet omkring håndleddet; strik rib, 2 r, 2 vr

Skift farve

17 og 18 omg: Nu strikkes der glatstrik; strik 24 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 10 r.
Læg mærke til:
Da der for ca. hver anden omg. fra omg. 20-34 sluttes af med
at strikke 9 m, slå om og strikke 1-4 m fremkommer denne kant.
alle maskerne til venstre for kanten indgår i tomlen
19. omg: begynd at tage ud til tommel: 1 r, slå om, 23 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 10 r.
20. omg: 25 r, 1 vr, 4, v-snoning over de fire næste m, 1 vr, 9 r, slå om, 1 r.
21. omg: 4 r, slå om, 21 ret, 1 vr, 4 r, 1 vr, 11 r.
22. omg: 1 r, slå om, 1 r, slå om, 24 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 9 r, slå om, 3 r.
23. omg: 7 r, slå om, 21 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 12 r.
24. omg: 1 ret slå om, 3 r, slå om, 25 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 9 r, slå om, 3 r
25. omg: 10 r, slå om, 21 r, 1 vr, v-snoning, 1 vr, 13 r.
26.-28. omg: 32 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 13 r.
29. omg: 11 r, slå om, 21 r, 1 vr, 2 r, 1 vr, 9 r, slå om, 4 r
30. omg: 33 r, 1 vr, v-snoning, 1 vr, 14 r
31.-33. omg: 33 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 14 r.
34. omg: 33 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 9 r. flyt de sidste 5 masker og de første 11 masker i den næste omgang over på en sikkerhedsnål (disse 16 m er til tomlen der strikkes til sidst), slå om 2 gange
35. omg: slå om 2 gange, 22 r, 1 vr, v-snoning, 1 vr, 11 r
36.-39. omg: 24 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 11 r (=*1*)
40. omg: 24 r, 1 vr, v-snoning, 1 vr, 11 r (=*2*)
41.-44. omg: gentag *1*
45. omg: gentage *2*
46.-49. omg: gentag *1*
50. omg: gentag *2*

Skift farve

51.-54. omg: gentag *1*

Skift farve

55. omg: gentag *2*
56.-59. omg: gentag *1*
60. omg: 24 r, 1 vr, v-snoning , 1 vr, 9 r (flyt de sidste to m over på næste pind (pinden der starter omgangen).
61. omg: fordel masker så der på pind 1 og 2 er 20 m tilsammen og på pind 3 og 4 er 21 m tilsammen; strik nu 26 r, 1 vr, 4 r, 1 vr 5 r, *1 m løst af, 1 r, træk den løse m hen over* (= *indtagning*) 2 r.
62. omg:  2r, *indtagning* 12 r, *indtagning*, 4 r, *indtagning*, 6 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 8 r.
63. omg: 24 r, 1 vr, 4, r, 1 vr, 4 r *indtagning* 2 r.

Der er indtagninger for hver anden runde med start på den sidste pind og snoningerne laves for hver 5 pind (jeg håber du har fanget systemet)

64. omg: omgang med indtagninger og uden snoning
65. omg: omgang uden indtagninger med v-snoning.

Forsæt nu med snoninger til det ikke giver mening længere og fortsæt med indtagningerne til der kun er 12 m tilbage i alt.
Fordel m på 2 pinde parallelt med håndfladen og luk maskerne af ved at klippe garnet af og ’sy* maskesting gennem maskerne. Hæft på bagsiden.

Tommelfingeren:
Flyt de 16 m på sikkerhedsnålen over på 3 pinde og fordel del ligeligt, saml 6 m op i hullet ind mod de resterende fingre.
1.-4. omg: strik glatstrik
5. omg: *indtagning* på hver pind
6.-14. omg: glatstrik uden indtagninger
15. omg: *indtagning* på hver pind
Tag nu ind på hver pind for hver anden rund til der er 6 m tilbage i alt. Luk af med maskesting og hæf ende på bagsiden.

Venstre luffe.
Udfordringen ved at strikke venstre luffe er at få placeret snoningen det rigtig sted i forhold til tommelfingeren så snoningen ender på håndryggen og ikke i håndfladen. Man skal forestille sig at runden strikkes fremadrettet men hver omgang i opskriften for venstre hånd læses bagfra.

Således skal f.eks. omgang 19-21 hvor der tages ud til tommel læses således:

19. omg:  10 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 23 r, slå om 1 r.
21. omg: 11r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 21 r slå om, 4 r
22. omg: 3 r, slå om, 9 r, 1 vr, 4 r, 1 vr, 24 r, slå om, 1 r, slå om, 1 r.

NB! Snoningen skal være en højresnoning.

Jeg håber det lykkes for dig at få en venstreluffe der er en spejling af den højre J


Noter til eftertanke: Opskriften kan også bruges til at strikke luffer uden snoning, da fjernes stykket *1vr, 4 r, 1 vr* fra opskriften og der strikkes glatstrik i stedet. 
Jeg vil desuden anbefale at strikke mønsterstrik hvis vanterne skal være mere varme fordi snorene på bagsiden i møsnterstrik giver et ekstra lag til isolering. Alternativt kan man strikke fire par vanter og bruge dem uden på hinanden.


God fornøjelse.