lørdag den 31. januar 2015

Strikket trøje endelig færdig


Efter 3,5 måneds - on and off - strikning er min trøje blevet færdig, og jeg er mægtig tilfreds med resultatet. Jeg har gået med idéen til trøjen længe inde i hovedet og set farverne og udformningen for mit indre øje, og synes den er blevet som jeg havde forestillet mig.

Til forskel fra mine tidligere trøjer har jeg har valgt at lave halsen med en runding, og så en asymmetrisk knaprække i venstre side.
Billederne herunder er taget på vidt forskellige steder, og det var ikke altid at jeg kunne få billeder i solskin, men sådan må det være når et projekt ikke laves over en dag.

Opskrift på trøje til damer str. medium
Jeg har en nogenlunde opskrift, som er til at følge for dem, der er vant til at strikke og ikke er slavisk bundet af en opskrift.

Garnforbruget til trøjen løber op i 2 nøgler blå og 2 nøgler fesne grøn hvoraf jeg kun lige har taget hul på nøgle nr. 2, samt 6 nøgler endnu mere fesen brun. Jeg har strikket hele trøjen i Arwetta strømpegarn på rundpind og strømpepinde str. 3.

NB: Trøjen strikkes nedefra op og ærmerne sættes på undervejs.

Slå 266 maser op og strik en ribkant på 20 runder.

Skift farve til blå og strik ret (glat-strik på kroppen).
I 3. runde, slås en maske op for hver 19. maske (alt 14 udtagninger) nu er maskeantallet 266 + 14 = 180.






Skift mellem farvene blå og fesen grøn for hver 15. runde og strik i alt 9 striber, dvs. 5 striber med blåt og 4 striber med fesen grøn.

Efter de 9 striber skiftes der tilbage til den brune farve og der strikkes to runder, hvorefter der lukkes ti masker af i hver side af trøjen (der hvor ærmerne skal sættes på).
Den nederste farvede del af trøjen er nu strikket og denne del måler over 20 runder rib efterfulgt af 135 runder med striber i glatstrik.





Ærmerne strikkes således: Slå 52 masker op i den brune farve og strik ribkant på 20 runder. Efter ribkanten strikkes glat-strik og i 3. runde slås der en maske op for hver 10 maske, dette gentages i 6. runde i mellemrummene mellem udtagningerne ved sidste udtagning.

I runde 7 tages en maske ud på første pind mellem 1. og 2. maske og igen på sidste pind mellem de to sidste masker i runden. Ærmet udvides på samme vis for hver 7. runde indtil det samlede maskeantal er 104.
Alle udtagningerne skal gerne sidde over hinanden hele vejen op af ærmet (dette sted bliver ærmets underside og her lukkes 10 masker af når ærmet har en passende længde. Jeg har strikket 183 runder ekskl. ribkanten i alt.

Her efter sker det store samlearbejde, hvor ærmerne skal strikket på kroppen og dermed samles på én rundpind.
Jeg begyndte at tage ind til raglan allerede fra 1. runde efter ærmerne var sat på rundpinden, ligesom jeg også fik startet åbningen (knaprækken). Dvs. at der på bærerstykket/brystet strikkes frem og tilbage i rækker, hvor starten på rækken er den ene side af åbningen og rækken slutter på den anden side af åbningen.

sådan ser trøjen ud inden ribkanten i halsen er syet
fast på bagsiden og inden knapperne er syet på i åbningen
Åbningen er placeret 40 masker fra armhulen på venstre arm. I åbningen slås der - i 1. runde efter ærmerne er sat på - 3 masker op på hver side af åbningen så der bliver et lille maske-overlap. Jeg ved ikke om det har nogen betydning, men jeg har gjort det, at jeg på vrang-rækker har startet og sluttet rækken med en ret-maske og omvendt på ret-rækker så maskerne omkring åbningen er blevet modsat det som rækken er lavet af (giver det menig).

På hver anden runde tages der ind til raglan, jeg synes dette var nemmest når jeg var på retsiden.
Raglan strikkes ved at der i samlingen mellem krop og ærmes tages en maske ind på både kropsdelen og på ærmedelen således:
Med tre masker hen til skellet mellem krop og ærme tages den første maske løst af, den næste maske strikkes og den løse trækkes henover den strikkede maske og af pinden. Den sidste maske strikkes ret. På ærmedelen strikkes den første maske ret, den næste tages løst af og den tredje maske strikkes ret hvorefter den løse maske trækkes hen over og af pinden. Denne indtagning gentager sig både for og bag på trøjen (i alt 4 steder) og der formindskes således med 8 masker i hver runde med ret.
Jeg har taget ind til raglan 31 gange i alt inden jeg begyndt på halsen.


Knappen i midten er en flodhest
Halsens runding er lavet ved at tage 20 masker fra på en hjælpepind eller sikkerhedsnål midt på fronten som ikke strikkes de næste 16 runder. På hver side af disse 20 masker tages der i hver anden runde ind på samme på som i raglan-indtagningen. Efter 16 runder samles de 20 masker op igen og der strikkes igen rundt frem og tilbage som før. Jeg kom fejlagtigt til at strikke fire runder mere efter jeg havde samlet maskerne op, inden jeg begyndte på ribkanten i halsen og set i bakspejlet skulle jeg nok have begyndt ribkanten med det samme, for min trøje har fået en sjov pule på fronten under ribkanten der hvor indtagningerne er.

For finish og afslutning strikkede jeg ribkanten i halsen 21 rækker bred og har foldet den rundt og syet den fast på bagsiden. Derefter strikkede jeg to bånd (et i blå og et i den fesne grønne) ved at slå 7 masker og op strikke ret frem og tilbage. I det blå bånd lavede jeg 5 huller til knapper. Båndende syede jeg fast på hver sin side af åbningen og syede knapper i.

Voilá! Trøje endelig færdig.

torsdag den 29. januar 2015

Lysestager til Salg

De første 4 par lysestager er nu klar til at forlade værkstedet.
Det sidste finish er på plads og træklodserne har fået lækker bivoks så træets årer træder tydeligt frem, og nu bliver de sat til salg, dels her på siden dels på siden: crete.dk...
NB: linket virker ikke endnu men jeg skal nok opdatere indlægget så snart siden er oppe at køre.

        ____________________________________________________________________________

Da vi kun laver 30 lysestager i alt betragter vi dem som unika og vi har valgt kun at sælge dem i par. dvs. det bliver til 15 par i alt, hér er de fire første præsenteret.

Læs historien om tilblivelsen af lysestagerne: fra idé til færdigt produkt, hér

Vi sælger stagerne under brandet: 


 'Tersløse Trædesign' 


Prisen for et par stager er 450,- ekskl. forsendelse.
Du kan reservere eller købe et par ved at sende en mail direkte til mig: sara.e.e.andersen@gmail.com.


Om produktet
Træet stammer fra gamle hegnspæle og er lavet af ege- og elmetræ.
Vi har efterstræbt at hver træklods skulle have målene 7x7x7 cm, men da alt arbejdet er lavet i hånden med en vinkelsliber og ikke på en maskine er hver enkelt klods fået sig eget præg.
Træklodserne fremstår yderlige særegne ved at være præget af krampehuller fra hegnet de engang har holdt oppe. Hullerne er med til at gøre hver træklods unik og hullerne fremstår sorte mod træets lyse ved.
Lysestagerne er lavet til almindelig slanke lys med en diameter på 2 cm.

Ringene på toppen af træklodserne stammer fra et gammelt nedlagt jernbanelegeme. De er nedsænket et par mm i træklodserne og klemt fast. De tåler ikke vand, da de fremstår rå og ubehandlede og vil ruste hvis de kommer i kontakt med vand. De er derfor ikke limet fast til træet, men sidder blot i klemme og kan fjernes når lysestagen skal rengøres for stearin.

par #1

Egetræ, behandlet med bivoks. En stor dyb revne der fremstår sort ned en lys kant, Marvstrålerne fra træets midte og ud mod barken fremstår lyse og meget tydelige

par #2


Egetræ, behandlet med bivoks, Naturlige revner og knaster i træet fremstår mørke.

par #3

Egetræ, behandlet med bivoks, store knaster præger træet og en gennemløbende revne på begge klodser.


par #4

Elmetræ, behandlet med olie, dybe revner præger træet, Træet fremstår rødt med lyse partier og begge klodser har en afrundet hjørne.

fredag den 23. januar 2015

Slipover til spædbørn

Jeg faldt over en opskrift på en strikket babyvest /-slipover, som så über nem ud, se hér. Jeg fulgte opskriften slavisk, og kun afveget ved at lave åbningen og halsen i en anden farve. (se forklaring længere nede)
Jeg har strikket slipoveren i strømpegarn på pind 3 til børn på 0-3 mdr.

Jeg har gjort åbningen og i halsen rosa-røde for at gøre slipoveren lidt mere piget da modtageren er en pige. Det kræver lidt snilde og tålmodighed med garnet at lave en kant i en ny farve når man strikker frem og tilbage, men  det jeg gør når jeg skifter farve til åbningen er at jeg slår den farve jeg skal til at strikke med "den røde" omkring den farve jeg lige har strikket med "den grønne". Så strikker jeg med den røde farve pinden ud og vender og når jeg når tilbage til skællet mellem farverne skifter jeg tilbage til den grønne farve ved at slå den grønne omkring den røde. Der skal strammes godt op ved disse farveskift. - jeg håber forklaringen er nogenlunde til at forstå.

Jeg synes slipoverens udtryk er lidt som en vandmelon - med den grønne skal yderst og en åbning ind til det røde saftige indre.

Jeg havde ikke en baby til model for slipoveren, så derfor måtte min Løve-bamse trække i tøjet og sidde model, Løven er tykkere i halsen end en baby - håber jeg -, så derfor sidder tøjet lidt sjovt i nakken, men jeg ville lave modelbilledet for at illustrere hvor meget stræk der er i sådan en omgang ribstrik, Det kan udvide sig helt fantastisk.


onsdag den 14. januar 2015

Vendehue med hønsestrik

Jeg strikker stadig på en trøje og derfor bliver der lige lovlig langt mellem mine indlæg. Derfor tænkte jeg at jeg godt kunne bruge 2-3 dage på at lave en lille 'hurtig' ting som kunne vises her på bloggen mens trøjen er på vej.
Jeg synes selv jeg har fået en original idé her, og denne gang har jeg ikke kigget på nettet om andre har fået idéen før mig.

Jeg har strikket en vendehue der på den ene side er 'neutralt' stribet (dog med iøjnefaldende farver) og på den anden er Pang-Det-Er-Hønsestriktid-Multifarvet, så man i én enkelt hue har to huer, som man kan skifte mellem alt efter humør eller tøjvalg. Desuden er stoffet næsten trelaget pga. snorene på bagsiden af hønsestrikket, så huen er tyk og tæt.

Den stribede ende
Idéen til huen fik jeg efter at have strikket uglerne fordi jeg undervejs i strikkeprocessen tog den store ugle på hovedet og fik en fed kommentar fra min roomie om at jeg burde lave den til en hue i stedet for en bamse.
Jeg kunne dog ikke bare lave en hønsestrik-hue fordi jeg både hader og elsker hønsestrik, hvis der liver for meget mønster på mønster på mønster synes jeg det er stygt og alt for 70'er-agtigt, så derfor måtte jeg lave en udvej og give brugeren af huen mulighed for at kunne slippe af med hønsestrikket (vende det indad) hvis det blev for meget.

Laaang forklaring, I know, men jeg kan virkelig godt lide resultatet, Jeg synes jeg har slået to fluer med et smæk og jeg finder det rigtig sjovt at strikke hønsestrik og finde på mønstrene. Det bliver aldrig kedeligt lige at lave en runde mere fordi mønstret udvikler sig synligt for hver runde.

Den hønsestrikkede ende




De praktiske detaljer og tilblivelsen:
Jeg har strikket huen ud i et stykke i strømpegarn som et langt rør på rundpind nr. 3 på 40 cm. men intention var at slå 145 masker op, men jeg må have slået 155 masker op, så huen er blevet godt stor, men eftersom den så at sige skal indeholde en hue mere så er det faktisk okay med den ekstra plads. jeg vil dog nok gøre den 10-15 masker mindre hvis jeg skal strikke den igen til mit eget hoved (jeg bruger str 56 i hoved).

Jeg startede i den stribede hues ende og strikkede fra 'kvast'-enden ned mod ribkanten. De orange striber er 4 runder brede og de blå striber har forskellig bredde fra 8-14 runder. Jeg har forsøget at lave begge dele af huen lige lange og inden ribkanten er huen ca. 70 runder, mit mål var at lave en lidt baggy-hue der hænger på en lidt hibster-agtig måde.
Ribben er 13 runder bred. Ribben på Hønsestrik-delen er modsat ribben på Stribe-delen, og ribben er lavet ved at strikke 4 r, 4 vr.

Jeg har fundet på dyrene på huen selv, men ikke de øvrige mønstre. Jeg har lavet en dromedar og en and. Da jeg ikke bryder mig om at springe mere end 6 masker over når jeg strikker mønstre - heller ikke selvom jeg fæstner det løsthængende garn på bagsiden - har jeg lavet et hulmønster i dyrene, så jeg kun springer op til 6 masker over på de værste steder.




Jeg har lavet lukningen i enderne forskellige igen for at gøre huerne så forskellige som muligt. På den stribede del syede jeg hullet sammen til et kryds, der måske mere ligner en firbenet søstjerne fordi enderne kommer til at hænge lidt. Og på mønsterdelen har jeg blot trukket garnet gennem alle maskerne og snøret sammen og syet hullet helt til.



 Min mor fandt huen ideel til at begå et bankrøveri i, for som hun sagde: "Så har man den ene side ud af inde i banken og når man flygter efterfølgende har man den anden side ud af, og vil aldrig blive genkendt".

Huen er strikket som et langt rør der er lukket i enderne.