onsdag den 28. oktober 2015

Pusletaske

- Innovative løsninger og retro look af jernbanefløjl


Tasken kan enten være stor med god plads til bleer o.l. i lommerne inden i eller foldes yderligere samen og fylde lidt mindre.
I min familie er det næste skud på stammen et hot emne for alle og vi kommer tit langt omkring i vores snakke. Bl.a. er dette første barnebarn en meget dejlig anledning til at mindes sin egen barndom.

Sidst vi var samlet gik snakken på babyudstyr og hvad moden foreskriver nu til dags versus moden i slut-firserne hvor jeg og min bror var spædbørn og som i høj grad var præget af jernbanefløjl. Både barnevognen og klapvognen var betrukket med hhv. lysebrunt og blåt fløjl.
Den tid er slut nu.
Idag er udendørs babygrej lavet med materiale der smart nok er vandafvisende.

Tre slags stof, sytråd, trykknapper, kantebånd, lynlås og velcro.
Men der hvor det ikke er nødvendigt med vandafvisende materialer er f.eks. på pusletasken, og jeg var så heldig at opstøve jernbanefløjl i den lokale stofbutik. Godt nok havde de ikke ret meget at vælge imellem. Der var brun og brun, så valget faldt - helt naturligt - på brun.

Jeg kiggede billeder og mål på nettet og gik i gang med at tegne min egen version af pusletasken for  - åh dog - der er mange versioner af den sag, ligefra noget der taler direkte til baby fyldt med dyr og dukker til andre der mest alt ligner en stor dametaske af den type som teenagere pakker i, når skal skal på weekendophold.







Velcrobånd hæfter madrassen fast på tasken
I et forsøg på at holde målene og udvikle lidt, har jeg lavet en pusletaske der ikke blot lever op til min svigerindes krav om at være lille, den kan faktisk:

1.  skifte mellem flere størrelser, alt efter hvor meget man vælger at proppe i den. Skulderstroppen i den ene side kan tages af og flyttes til en anden position så taksen kan blive mindre.
2. Madrassen er sat fast med velcro og kan tages af og vaskes for sig når den bliver for grisset.
3. Tre af lommerne er udstyret med én lang lynlås, så småting ikke falder ud under transport.





Lynlås over lommerne i den ene side af tasken
Målene som jeg har rettet mig efter fandt jeg på bloggen Kvalitid.dk.
men jeg synes ikke helt om måden at sætte hank på tasken. Da min taske viste sig at kunne foldes, så den enten fylder lidt eller meget skulle den naturligvis også have flytbare hanke.
Hankene er lange nok til at tasken kan sidde på skrå over brystet uanset hvilken str. man vælger tasken skal have.
Inde i tasken har jeg forsøgt at være så kønsneutral som muligt med grøn og lilla som de gennemgående farver.
Jeg fandt noget herligt stof med stiliserede dyremotiver som blev til lommer, og grønt lagenstof til baggrundsfarve.
Madrassen er 45 x 65 cm og lommerne blev en anelse dybere end mønstret lægger op til (24 x 65 cm).


Jeg synes selv det er top innovativt at lave madrassen aftagelig nu hvor jeg har lavet stoffet i lagenstof og ikke i plastik eller voksdug der bare kan tørres af. Hvis den bliver rigtig klam inden næste barn kommer til verden, kan man også bare nøjes med at sy en ny madras og ikke en helt ny taske.


Overvejelser efter endt arbejde

Kantebånd dækker syningerne rundt i kanten
Det der var mest bøvlet at finde ud af, er holdbarheden af tasken når den kommer i brug. Jeg skulle jo lave en let og ikke fyldende taske og har derfor prioriteret at lave lommerne enkeltlaget og jeg er meget spændt på om det var en dum løsning, om de revner når de bliver fyldt med bleer, vaskeklude og børnetøj.
Jeg nødt til at lave en plan for fremgangsmåden før jeg gik i gang med at sy. Dette var fordi der var så mange småting, der skulle syes fast på lagenstoffet inden dette blev samlet med fløjl'et. alle grimme syninger er således skjult mellem de to lag stof.
Jeg blev meget glad for den egenskab kantebånd har, til at skjule syninger.
Hankene er syet på efterfølgende og deres syninger er gemt under madrassen og kan kun ses når denne er til vask.


Folde folde

tirsdag den 20. oktober 2015

Hæklede smådyr

- Inspireret af barndommens små væsner


Sven Nordqvist som har skabt Peddersen og Findus er også tegneren til alle de fine billeder.

Jeg er helt vild med de små figure der optræder i mange tegneserier - film og bøger for børn.
Da jeg var lille fik jeg læst Peddersen og Findus højt og jeg husker det som det absolut bedste at sidde ved siden at den voksne der læste højt så jeg kunne kigge på billedet mens teksten blev læst, for på den måde at kunne sidde og kigge på alt det der skete på billedet.
Hos Peddersen og Findus står tiden ikke stille.
Rundt om de to hovedpersoner udspiller der sig et vældigt drama i miniaturestørrelse med små underlige væsner, der på en eller anden måde passer ind i hovedhandlingen.
Altså hvis Peddersen og Findus snakker om at tage ud at ligge i telt, begynder de små fyre at forbedrede at sove udendørs, mens hvis Findus og Peddersen bygger fyrværkeri foretager væsenerne præcis det samme.
Billederne er helt enormt detaljerede og der er altid flere små ting og skruer, billeder på væggene og høns der strikker osv. som øjet aldrig bliver træt af at udforske, mens der læses højt.


                                    __  __   __  __  __  __  __  __  __  __  __  __  __  __  __  __  __  __


fra filmen 'Min nabo Totoro'
Da jeg, i en mere voksen alder, kastede mig over at se Hayao Miyazakis tegnefilm åbnede denne barnlige verden sig igen op for mig, for også her er detaljegraden i top og der er fyldt med små overnaturlige væsner som bidrager til historiens handling. Særligt er jeg blevet vild med det lille hvide væsen der følger Totoro i historen om 'Min nabo Totoro'. Den udtrykker virkelig meget personlighed, selvom den hverken har mund, næse eller arme, men blot et par stor øjne og strittende øre som kan udtrykke alverdens ting.

Mine hæklerier



Jeg har hæklet to små hvide fantasidyr med udgangspunkt i dette hvide 'dyr', den ene næsten tro mod originalen, den anden mere tyk og Totoro-lignende i formen, med lange ører.

- og jeg tror at jeg med sindsro kan love at der kommer flere fjollede dyr. Jeg skal bare lige have købe mig et lager af farvet bomuldsgarn.

torsdag den 15. oktober 2015

Hæklet sovedukke

Jeg har ikke tjekket hvor tæt jeg er på originalen,
 men jeg kan godt lide resultatet.
Maja Hansen som har lavet bøgerne om 'Hæklede dyr' og 'Flere hæklede dyr' osv, har også lave en bog om hæklede dukker og jeg har set et billede af noget hun kalder en 'sovedukke'. Det er en dukke med lukkede øjne og jeg forestiller mig at den er lavet til børn til at putte med i sengen når de skal sove. Jeg har kun set den på et billede og har ikke haft fingre i bogen, så min sovedukke er lavet ud fra hukommelsen fra et enkelt kig på et billede og det jeg kunne huske, hvilket var: korte ben, en lang krop med striber, en hængende nathue og lukkede øjne.
Det resulterede i denne dukke med smilende øjne.

Benene og armene er fyldt ud med soyabønner og kroppen fyldt med vat. Det giver lidt forskelligt at føle på, for den barnlige modtager af dukken. Nathuen er uden fyld så den kan hænge. Dukken er ca. 40 cm lang når huen er strukket ud. Den er hæklet i bomuldsgarn på nål nr. 3,5, og øjnene er syet på i hånden efterfølgende

lørdag den 10. oktober 2015

Hold dig varm i strik - patentstrik

Jeg har lært at strikke patentstrik, og min nye færdighed blev øvet igennem på det lille projekt inden jeg vil kaste mig ud i noget stort.

Patentstrik går i sin enkelthed ud på at strikke ribstrik der kan give sig endnu mere end almindelig rib og som har dobbelt tykkelse. Jeg kastede mig, lige fra starten ud i at strikke med to farver. Det der fascinerer mig ved patentstrik er nemlig, at man kan strikke med to farver, således at den ene farve er retmasker på den ene side og hermed den dominerende farve, mens den på bagsiden udgør vrangmaskerne og således bliver den vigende farve.

Det var lidt svært at finde en god demo-video der kunne forklare præcis hvordan det gøres, fordi der er forskel på om man strikker hhv. frem og tilbage eller på rundpind.
Jeg har derfor skrevet forklaringer på begge teknikker nederst i indlægget.



Jeg begyndte med: kanten på et par vanter.
Vanterne følger min luffeopskrift fra november 2014, se hér, men er strikket i Karisma garn fra Drops og med den undtagelse er, at jeg har sluttet vanten af med at tage ind i begyndelsen af hver pind og ikke i siderne af vanten som ved sokker og ved lufferne. Dette gør, at der ikke bliver en højre- og venstrevante, men at man bare kan smutte i dem uden at tænke videre over, om de vender rigtigt.

Se hvor fint den orange titter frem mellem de koksgrå striber i ribkanten

Til vanterne har jeg strikket et pandebånd. Det blev med stuktur-mønster og vamset dobbeltlaget fleece syet på indersiden, til at holde pandebåndet helt tæt mod vindens susen til vinter. Jeg har strikket pandebåndet på rundpind 4,5 med 111 masker, det er 8 cm bredt og med fleecen bliver det lige godt 10 cm.
Jeg er blevet ret vild med det skrå-mønster jeg også strikkede på mit sidste pandebånd i, men for at udfordre mig selv lidt og gøre det mere 'piget', har jeg strikket to snoninger der vender mod hinanden så det ligner hjerter eller en fletning til at markere forsiden og bagsiden.
På denne måde kunne jeg også designe skrå-mønstret sådan, at det går i hver sin retning væk fra snoningen i midten.


Snoningerne er lavet for hver 5. runde og laves over 10 masker:
strik 1 m vrang,
sæt de to næste m på hjælpepind bag ved arbejdet,
strik de næste to m r,
strik derefter de to m på hjælpepinden r,
sæt de næste to m på hjælpepind foran arbejdet
Strik de to næste m r,
derefter strikkes de to m på hjælpepinden r.
slut af med 1 m vr.


Forklaring på patentstrik


Gylden regel. Den dominerende farve, skal strikkes ret, den vigende vrang. På strømpepinde skifter dette hver gang pinden vendes, mens der på rundpind altid strikkes med den same side udad.


Frem og tilbage -strik:

Vigtigt at bruge strømpepinde da man begynder to gange fra samme side før, man vender pinden


Slå et lige antal masker op med den farve der skal dominere på retsiden.
pind 1: Strik alle masker ret.
pind 2: Derefter tager man farve nr. 2 og skubber det strikkede tilbage i den anden ende af pinden så man endnu engang kan strikke på retsiden.
Den første maske strikket ret.
Herefter skal hveranden maske tages løst af som en vrangmaske. dvs. at hveranden maske kommer til at bestå af to masker.
De andre masker indimellem strikkes vrang.*1 m løst af som vr, 1 vr* - Gentag mønstret mellem *-* til der er én maske tilbage.
Den sidste maske strikkes ret.
pind 3: Derefter vendes pinden og nu strikkes der på vrangsiden.
Da det her er farve nr. 2 der er den dominerende skal den strikkes ret og farve nr. 1 skal strikkes vrang. Der startes altid med farve nr. 1 efterfulgt af farve nr. 2.
Start med at strikke 1 maske ret.
De masker der før blev taget løst af og som består af to masker, strikkes som en maske og strikkes vrang.
Maskerne indimellem tages løst af som vrangmasker, nøjagtigt som på forrige pind. mønster: *1 m løst af som vr, 1 vr*
slut pinden med en retmaske
pind 4: Derefter skubbes strikkearbejde tilbage og der strikkes med farve nr. 2
Start pinden med en retmaske
Strik derefter de masker der består af to masker som ret masker og tag der resterende masker i mellemrummene af som vrangmasker *1 r, 1 m løst af som vr*
slut af med en retmaske
pind 5: Nu vendes strikketøjet igen og farve nr. 1 er igen dominerende og skal derfor strikkes som retmasker.
Strik første maske ret
Herefter: *1r, 1 m løst af som vr*
Slut med en retmaske og skub strikketøjet tilbage på pinden og strik med farve 2.
pind 6: Strik første maske ret
Herefter: *1 m løst af som vr, 1 vr*
Slut af med en ret maske
pind 7: Nu vendes strikketøjet igen og tag farve nr 1.
Strik første maske ret
Herefter: *1 m løst af som vr, 1 vr*
Slut med en retmaske og skub strikketøjet tilbage på pinden og strik med farve 2.
pind 8: Strik første maske ret
Herefter: *1 r, 1 m løst af som vr*
Slut af med en ret maske.
Herfra er det bare at gentage ind 5-8 til strikketøjet har en ønskede længde.

På rundpind:
Her strikker man altid på retsiden, dvs. at den ene farve (farv nr. 1) altid er den dominerende og derfor altid skal strikkes ret, mens farve nr. 2 altid er den vigende farve og derfor skal strikkes vrang, der strikkes skiftevis en runde med hver farve.

Man slår et lige antal masker op med den farve der skal dominere på retsiden
runde 1: Strik alle m ret.
runde 2: skift til farve nr. 2 som på retsiden vil være den vigende farve og derfor skal strikkes vrang og tag hver anden maske af som vrangmaske, dvs. at hveranden maske kommer til at bestå af to masker. De andre masker indimellem strikkes vrang.
strik således: *1 vr, 1 m løst af som vr* - Gentag mønstret mellem *-* runden ud.
runde 3: Stift tilbage til farve nr. 1. og strik: *1 m løst af som vr, 1 ret*
runde 4: Skift farve og strik *1 vr, 1 m løst af som vr,*
Gentag runde 3 og 4 til strikketøjet har den ønskede længde.

Nu har jeg fået lavet en video her på bloggen den kan ses på indlægget om tubehalstørklædet: Følg dette link


torsdag den 1. oktober 2015

Strikkede striber

Selvom jeg har disciplin nok til at strikke trøjer o.l. i én farve så er det altså vidunderlig skønt at strikke striber. Der sker hele tiden noget og det bliver aldrig kedeligt.
Jeg har speed-strikket tre børnetrøjer/t-shirts - stribede naturligvis - men med meget forskellige udtryk.


Jeg bruger stadig Susan Haumanns opskrift som grundmodel, (se link til børnetrøje) men har lavet lidt om i kanter og knapper og lukninger o.l. for at prøve af hvad der virker godt.


På den lidt tøsede t-shirt sidder lukningen i venstre side og der er kun en enkelt knap. Desuden er kanterne strikket rib i et forsøg på at undgå at kanterne ruller, som de gør når man strikker glatstrik.










trøjen med lange ærmer har jeg placeret åbningen i midten og lavet lukningen med trykknapper. Dette for at prøve at lave en skjult lukning så knapper ikke forstyrre helheden i trøjen. Jeg er belvet ret vild med den enkle pink kant og tænker at den sagtens kan gå til både drenge og piger.



























den multifarvede t-shirt har jeg faktisk bare fulgt opskriften mht. til knapper og lukning men har lavet den ekstra lang, næsten en kjole. I kanten for neden har jeg forsøgt mig med rib, men det er ikke blevet ret vellykket så det viser jeg ikke noget nærbillede af.


Det praktiske: Trøjerne er strikket  arwetta strømpegarn på rundpind og strømpepind 3,5. Striberne på alle trøjer er 4 runder brede, og for min strikkefasthed betyder det, at en stribe er 1 cm bred. Derefter er det nemt at regne ud hvor langt, jeg er nået når opskriften siger: 'Strik til arbejdet måler 13 cm'.
Trøjen med lange ærmer er strikket til børn i alderen 0-6 mdr, mens de to t-shirt er til børn i alderen 6-12 mdr