mandag den 27. juni 2016

Det vokser og vokser i haven

På bare to små måneder med meget sol og også lidt regn har min have forvandlet sig fra et være græsplæne til at være et muntert vildnis af afgrøder og vilde blomster mellem hinanden.

Dér hvor jeg fik fræset jorden til at bygge mine højbede fik jeg - uden for bedene - plads til at plante jordbær, rabarber, purløg, gulerødder, persillerod og honningurt.

Bonusinfo: Honningurten er ikke en afgrøde der kan spises, men en blomst der skulle være god til at tiltrække bier og svirrefluer, der kan lide sød nektar. Mange planter honningurt mellem deres afgrøder for at holde bladlus væk. Dette er fordi svirrefluernes larver elsker bladlus. Går man ind for biologisk bekæmpelser og ingen sprøjtegifte i haven så burde tilstedeværelsen af honningurt kunne gøre underværker.

Jeg vander bedene stort set hver dag. Det har været ganske tørt og højbedene står lige i solen og tørre hurtigt ud. Planterne har brug for meget vand og jeg fik da også hurtigt købt mig en haveslange så jeg ikke skulle slæbe vand i min vandkande.

Som det ses på billedet herunder vælter kålplanterne ud over siden på højbedet i midten, de blev sat i slutningen af maj, og de er slet ikke halvt færdige med at vokse.

Det store billede: højbedene som de ser ud netop nu.
Det lille billede, højbedene da jeg lige have bygget dem.


Højbedene fra en ende af:

Første højbed: Midt mellem dild og persille, der er spiret fra frø, står en sød kartoffel som jeg netop har plantet. En fødselsdagsgave.
i den anden rækker står persillerod og gulerod.
Bonusinfo: Persillerodens plade kan spises som bredbladet persille og dufter ganske godt.
 

Andet højbed: tre slags kål - jeg fik som små nuttede stiklinger af min vendinde, har nu næsten indtaget hele højbedet. Der er lidt blandet: rødkål, grønkål og noget jeg tror er spidskål.
I anden række har jeg sået pastinak, de er kun lige kommet op af jorden, da jeg fik sået dem lidt sent, men de skal nok blive store med tiden.

Tredje højbed: 'Krydderurtebeddet'. I den første række står chokolademynte, timian, salvie og en planter jeg synes ligner salvie men ikke lugter rigtigt, måske er den fejlplaceret blandt krydderurterne?
I anden rækker står aubergine, mynte, citronmelisse og en afblomstret asparges som jeg fandt i haven og har forsøgt at flytte. Jeg er ret spændt på om det er gået godt.
Citronmelissen fandt jeg også i haven, mens salvie og timian er købt som planter og plantet ud, jeg håber de alle kan klare vinteren.

...og jo du læste rigtigt, jeg har købt mig en aubergineplante og plantet den ud. Ikke nok med det, der kommer faktisk auberginer på den. Jeg var lidt spændt på om den ville vokser i det danske udendørs klima og indtil nu går det særdeles godt.

Mit andet projekt med afgrøder var køkkenhaven med kartofler og porre.
De trives selvom kartoflerne fik en hård start. Jeg har slået de første 1000 dræbersnegle ihjel i kampen for at holde kartoflerne i live. Det holdt hårdt i to uger med intensivt klipperi i de frække snegle hver aften når solen var gået ned.
Sneglene har foreløbigt trukket sig tilbage, og det har givet planterne ro til at skyde vejret.
Det er lidt sjovt, porrerne vil sneglene ikke spise, jeg gad vide om det hjælper noget at plante porre og andre løgplanter i to rækker omkring alle bede for at holde sneglene på afstand.
- Det må jeg forsøge næste år.

Før- og efterbillede af køkkenhaven med kartofler og porre.

Hindbærplanterne har sat hindbær, men de er ikke modne endnu, så dem undlader jeg at vise frem.
Blomsterhavet i haven viser jeg frem ved en senere lejlighed. Jeg samler lige billeder sammen, så jeg kan vise hvilken rigdom af blomster, urter og stauder haven har budt på gennem sæsonen.

Til slut.
Måske sidder du og tænker har kvinden slet ikke problemer med snerler og padderokker? Okkedog, jo det har jeg. Snerlerne skal helst holde sig ude i vildnisset (græsplænen) hvor de pynter og ikke i køkkenhaven hvor de vokser amok og kvæler mine små planter. Jeg graver dem op og sørger så vidt muligt for at få deres lange, hvide, skøre rødder med op.
Padderokkerne hiver jeg indtil videre bare op når de kravler ind i mine bede. De er mangetallige, men kvæler ikke noget.

mandag den 20. juni 2016

På tur i Danmark #2

Den første sommerferieuge har jeg spenderet på cykel på Bornholm.
Jeg har været på Bornholm et par gange før og også på cykel, så de klassiske 'must sees' som Hammershus ruinen, Jon's Kapel, Helligdomsklipperne og kunstmuseet blev vraget i denne omgang for en gammel vandmølle, Dueodde, klippeskær mellem Nexø og Svaneke, Svaneke bryghus, Årsdale og Gudhjem.

Bornholm er en fantastisk cykle-ø. Selvom vi både har haft regn og kraftig blæst, har vi været ude på cykel hver dag. Afstandene på Bornholm er ikke store og vi har ingen dage cyklet mere end 40 km.
Cykelruterne er rigtig godt afmærket rundt på hele øen, og de guider dig forbi smukke steder såvel som seværdigheder. I syd er der fladt og cyklen triller nærmest af sig selv, mens der i den nordlige ende, specielt omkring Gudhjem er flere udfordrende bakker.

Vi cyklede fra Rønne mod uret rundt om øen langs kysten indtil Gudhjem. Derefter cyklede vi ind til Almindingen og overnattede på i Rø plantage, hvor der er gratis, fri teltning på de primitive lejrpladser.
Vi sluttede af med et par dage på Folkemødet, hvor vi kunne mænge os med kendte og semikendte danskere ved havnen i Allinge.

Jeg har delt billederne ind i 'kultur' og 'natur'.

Kulturen kommer først.
Gl. vandmølle ved udløbet fa Øle å. Her findes også et geografisk knudepunkt (markeret ved en sten) hvor længdegrad 55 krydser breddegrad 15.



Et fredeligt sted med en svenskinspireret café der serverede 5 slags kaffe fra hele verden og ejeren var oven i købet indhaver af en julebutik der havde åbent året rundt.

Endnu en mølle, denne gang drevet af vindkraft og stadig fuld funktionsdygtig. Den ligger i den lille by Årsdale mellem Nexø og Svaneke.    



For en beskeden sum kan man besøge møllens inderside og opleve hvordan maskineriet knager og ryster når møllevingerne suser rundt. Det er muligt at komme 4 etager op og følge hvordan drivkraften fra møllevingerne bruges til at drive tandhjul, møllesten, valser og andre maskinedele til at forarbejde korn.
I tilknytningen til møllen ligger et granitværksted og souvenirbutik.

Ølsmagning på Svaneke Bryghus. 6 forskellige øl blev testet, flere af dem er ikke i salg i butikkerne, men kan kun fås i Bryghuset.


Til hver øl hører en lille beskrivelse til af inspirationen til øllet, ingredienser og aromaer. En sjov oplevelse med lækre øl, der både kunne stå alene og gå til en fler-retters menu.

Glaspusteri med udsigt over havet.
Glaspusteriet ligger nogle få km fra Gudhjem i retningen mod Svaneke. Butikken er kølig og smagfuldt indrettet med flade sandsten, der ligner Ølands-fliser, beton og råt tre som står i vidunderlige flot kontrast til det starte, sårbare, feminine glashåndværk.


Jeg beklager billedkvaliteten, men måtte bare vise de fine snapseflasker og yndige håndværk frem.
 Glaspusteriet har levende værksted i butikken og håndværkerne viser også deres inspirationskilder frem, der først og fremmest tager afsæt i naturen. Bikuber, havet, blade, padderokker, muslinger for bare at nævne nogle.
Der var desværre ikke plads i de overfyldte cykeltasker til at købe souvenirs, suk.

Fra inspiration af naturen til rigtig NATUR.
Bornholmerne er dygtige til at fremvise deres små byer med farvede huse enormt idylliske med blomster, små havebænke og som grønne oaser mellem de brostensbelagte gader.
Alle steder man kommer frem blomstrer roserne og stokroserne står med store knopper.

I havnebyerne er naturen dog hele tiden tæt på. Lige uden for de små betonstøbte havne ligger klippeskærene parat og viser et leben af alger, tang, laver og vilde blomster.
Måger, vilde kaniner, pindsvin og andre dyr er også hele tiden et sted i nærheden og man kan nemt få sig en sjov oplevelse med dyrene helt tæt på.

tilfældig stenkunst

små lavvandede damme mellem skærene

fuglekassetræ kombineret med gynge.

blomstrene roser op ad en grå husmur

tang i dammene mellem klipperne

grønt tang fyldt med luftbobler

en måge der tålmodigt venter på at vi er færdige med vores frokost.
udsigt over klipperne og havet fra den grønne lund ved campingpladsen i Svaneke

lørdag den 11. juni 2016

Pimpet sommerhat

Jeg skal til bryllup i dag og har fundet en fin kjole der passer til både vielsen og receptionen.
For at gøre lidt ekstra ud af det og for at skærme min sarte hud mod solen har jeg pimpet en gammel sommerhat jeg husker at have købt for år tilbage, netop i håb om at få gjort noget ved den, så den ville kunne bruges til sommerfester anno 2015.

Hatten let og luftigt i sit udseende og for stor til mit hoved så jeg må snævre den ind med to silkebånd.


Jeg startede med at tage hatten på og binde det hvide bånd omkring hovedet, så jeg vidste at hatten passede. Derefter syede jeg med små bitte sting båndet fast til hatten, med sting både for oven og forneden i båndet.
Jeg har undladt at sy de sidste 5-7 cm inden knuden i nakken, så den kan løsnes og bindes om.
Det blå bånd fik samme behandling.

Derefter løsnede jeg begge bånd og bandt dem sammen i en samlet knude, klippede enderne skrå og fæstnede båndene fladt ned til hatteskyggen.


Til sidst fandt jeg lidt pynt (filt-kugler og et blad fra en kunstig blomst) som jeg syede på  lidt bag ved højre øre.

Når jeg tager hatten på hovedet sidder en perfekt omkring mit hoved og båndet strammer lige netop så meget at skyggen bølger fint.