Dér hvor jeg fik fræset jorden til at bygge mine højbede fik jeg - uden for bedene - plads til at plante jordbær, rabarber, purløg, gulerødder, persillerod og honningurt.
Bonusinfo: Honningurten er ikke en afgrøde der kan spises, men en blomst der skulle være god til at tiltrække bier og svirrefluer, der kan lide sød nektar. Mange planter honningurt mellem deres afgrøder for at holde bladlus væk. Dette er fordi svirrefluernes larver elsker bladlus. Går man ind for biologisk bekæmpelser og ingen sprøjtegifte i haven så burde tilstedeværelsen af honningurt kunne gøre underværker.
Jeg vander bedene stort set hver dag. Det har været ganske tørt og højbedene står lige i solen og tørre hurtigt ud. Planterne har brug for meget vand og jeg fik da også hurtigt købt mig en haveslange så jeg ikke skulle slæbe vand i min vandkande.
Som det ses på billedet herunder vælter kålplanterne ud over siden på højbedet i midten, de blev sat i slutningen af maj, og de er slet ikke halvt færdige med at vokse.
Det store billede: højbedene som de ser ud netop nu. Det lille billede, højbedene da jeg lige have bygget dem. |
Højbedene fra en ende af:
Første højbed: Midt mellem dild og persille, der er spiret fra frø, står en sød kartoffel som jeg netop har plantet. En fødselsdagsgave.i den anden rækker står persillerod og gulerod.
Bonusinfo: Persillerodens plade kan spises som bredbladet persille og dufter ganske godt.
Andet højbed: tre slags kål - jeg fik som små nuttede stiklinger af min vendinde, har nu næsten indtaget hele højbedet. Der er lidt blandet: rødkål, grønkål og noget jeg tror er spidskål.
I anden række har jeg sået pastinak, de er kun lige kommet op af jorden, da jeg fik sået dem lidt sent, men de skal nok blive store med tiden.
Tredje højbed: 'Krydderurtebeddet'. I den første række står chokolademynte, timian, salvie og en planter jeg synes ligner salvie men ikke lugter rigtigt, måske er den fejlplaceret blandt krydderurterne?
I anden rækker står aubergine, mynte, citronmelisse og en afblomstret asparges som jeg fandt i haven og har forsøgt at flytte. Jeg er ret spændt på om det er gået godt.
Citronmelissen fandt jeg også i haven, mens salvie og timian er købt som planter og plantet ud, jeg håber de alle kan klare vinteren.
...og jo du læste rigtigt, jeg har købt mig en aubergineplante og plantet den ud. Ikke nok med det, der kommer faktisk auberginer på den. Jeg var lidt spændt på om den ville vokser i det danske udendørs klima og indtil nu går det særdeles godt.
Mit andet projekt med afgrøder var køkkenhaven med kartofler og porre.
De trives selvom kartoflerne fik en hård start. Jeg har slået de første 1000 dræbersnegle ihjel i kampen for at holde kartoflerne i live. Det holdt hårdt i to uger med intensivt klipperi i de frække snegle hver aften når solen var gået ned.
Sneglene har foreløbigt trukket sig tilbage, og det har givet planterne ro til at skyde vejret.
Det er lidt sjovt, porrerne vil sneglene ikke spise, jeg gad vide om det hjælper noget at plante porre og andre løgplanter i to rækker omkring alle bede for at holde sneglene på afstand.
- Det må jeg forsøge næste år.
Før- og efterbillede af køkkenhaven med kartofler og porre. |
Hindbærplanterne har sat hindbær, men de er ikke modne endnu, så dem undlader jeg at vise frem.
Blomsterhavet i haven viser jeg frem ved en senere lejlighed. Jeg samler lige billeder sammen, så jeg kan vise hvilken rigdom af blomster, urter og stauder haven har budt på gennem sæsonen.
Til slut.
Måske sidder du og tænker har kvinden slet ikke problemer med snerler og padderokker? Okkedog, jo det har jeg. Snerlerne skal helst holde sig ude i vildnisset (græsplænen) hvor de pynter og ikke i køkkenhaven hvor de vokser amok og kvæler mine små planter. Jeg graver dem op og sørger så vidt muligt for at få deres lange, hvide, skøre rødder med op.
Padderokkerne hiver jeg indtil videre bare op når de kravler ind i mine bede. De er mangetallige, men kvæler ikke noget.