lørdag den 7. december 2019

Højdemåler til børneværelset

Jeg forelskede mig i den der flotte girafhøjdemåler til børn man kan købe fra Roomate. Men jeg synes den er dyr.
Så hvorfor ikke lave en selv, tænkte jeg.
Idéer er der dog nok af, det er mere det der tid der er mangel på.
Så at kaste sig ud i at save en finurligt giraf ud af en finérpplade med en løvsav mens barnet sover blev det ikke til.
Nej, i stedet fandt jeg, hvad jeg tror er et ubrugt stykke panel, i vores brændeskur, og tænkte at noget andet må kunne gøres.

Panelet har jeg (læs: manden) savet til, så det passer i længden mellem gulvpanelet og loftspanelet i stuen.

Jeg har malet det hvidt med en rest vægmaling, BEMÆRK kun på de synlige flader.

Derefter har jeg forsøgt at være kreativ. Bevæbnet med acrylmaling fra søstrene grene og en fin pensel (måske en jeg har gemt fra dengang man fandt det sjovt at male på warhammerfigurer)
Jeg havde først planer om det vilderen univers med træer og gynger og balloner og stabelede dyr, men mine evner udi i malerier er dog begrænsede, hvis resten af hustanden skal kunne acceptere at højdemålern skal have en plads i stuen.
Så derfor gik jeg mere sikkert og simpelt til værks:
Kun ét dyr,
En masse balloner og noget himmelhalløj for oven med både sol, mpne og stjerner.
Der sneg sig dog en lille rødhåret pige med, hun ville så gerne holde i ballonerne, så det gav jeg hende lov til.

Tallene på måleskalaen er skrevet på med en tusch der kan tegner på alle typer overflader som cd'er, træ, metal og glas.

Da gulvpanelet herhjemme umuliggjorde at måleskalaen kunne starte ved 0 cm, måtte jeg måle panelet (6,4 cm) og starte skalaen på højdemåleren ved 6,5 cm. Jeg håber, at hvis vi skal flytte en gang i fremtiden at paneler har en standardhøjde på 6,4 cm så målepinden uden videre kan flytte med.
I mit barndomshjem havde vi ikke en højdemåler, men skrev og målte bare dirkete på dørpanelet og da vi så flyttede, blev alle vores målinger gennem barndommen efterladt og glemt.

Det vil ikke ske hér.

Det er svært at tage ordentlige billeder af meget lange ting, så her kommer lidt billeder af pinden som den ser ud. Oppe fra og ned:

Toppen
balloner der flyver væk

balloner

den lille pige

bunden




 

onsdag den 27. november 2019

Julekalender til børnene


Da jeg var barn havde vi tre børn til deling en slik-julekalender.
Den huskes ikke pga. af slikket som noget særligt, men den var særlig fordi den var hjemmesyet og det blev til en hyggelig tradition hver morgen i december at finde og med årene også forsøge at huske hvilken pose, der kom som den næste i rækken.

Barndommens julekalender består af en pind til hvilken der er fæstnet 24 små stofposer med sytråd, så de hænger ned fra pinden.
Oven på pinden sidder en strikket nissepige.
Hvert år havde min bedstemor - senere min mor - fyldt tre små sølvpapirspakker i hver pose, én til os hver til hver dag i december.
I pakkerne var der lige plads til to stykker slik ala en vingummibamse og en lakridshat.
Når jeg ser julekalenderen hjemme hos mine forældre i dag er det ren nostalgi lige at mærke på posene om der skulle være noget i. Som barn mærkede vi på poserne og forsøgte at gætte hvad der var pakket ind.

Min barndoms kalender
Jeg har ladet mig fortælle at min bedstemor selv har syet julekelenderen, og nu har jeg forsøgt at genskabe barndommens julekalender, til mine egne børn for at forsøge at give dem samme glæde ved at mærke på poserne og have et lille ritual med at fiske pakken op hver dag i december.

Min mor har derfor været på arbejdet dels taget fotos af den oprindelige julekalender, dels for at måle  her og der på julekalerenden, så min rekonstruktion kan få ca. samme dimensioner som den oprindelige.

 Jeg gik i foråret i gang med at købe stof ind til julekalenderen (det er billegere med julestof uden for sæson) og dette var således længe før jeg bad min mor om billeder af julekalenderen.
I min erindring er alle poserne af stof med julemotiver, men da jeg modtog billederne af kalenderen viste det sig, at meget få af poserne rent faktisk har noget med jul at gøre, de fleste er ovenikøbet ensfarvet blå. Det er sjovt som år væk fra noget, kan skabe forkerte erindringer.
Men nu da jeg havde anskaffet mig relativt meget julestof har jeg valgt at bruge dette julede stof til min rekonstruktion og min julekalender bliver derfor lidt mere julet og holdt i grønne, hvide og røde nuancer og mønstre.

Der skal sidde egentlig en nisse oven på pinden og den oprindelige nisse er strikket. Jeg forsøgte mig med en nisse, men den blev ærlig talt så mislykket at jeg har droppet nissen. Den fik et hæsligt udtryk i ansigtet og jeg  ved ikke hvordan jeg lige skal få rettet op på det. Måske jeg har mere tålmodighed med den et andet år.

Hvis du har fået lyst til at skabe din egen julekalender så læs videre.

Opskrift:

Du skal bruge:

Pind fra byggemarked klippet i passende længde (46 cm)
8-9 forskelligt stof med julemønster
stof til at beklæde pinden
broderegarn (rød, grøn og gylden)
en kop med en diameter på ca. 7,5 cm
Tykt garn til hank på julekalenderen (nok til at hækle en snor af lm på 54 cm
hæklenål str, 6



Du skal gøre:

Poserne
Poserne får runding efter glasset i bunden og bliver således 7,5 cm brede. Alle poser er tilnærmelsesvist 11 cm dybe.
Poserne klippes ud, husk sømrum og der sys på maskine rundt langs kanten.
Kanten foroven foldes to gange om sig selv inden der sys.



Når alle poser er færdige skal der broderes tal på dem fra 1-24. Dette har jeg gjort i hånden med broderegarn.
Jeg har først skrevet tallet på posen med blyant og derefter syet ovenpå. Jeg har syet med hvad jeg tror man kalder bagsting uden mellemrum.



Herefter har jeg lavet snore til poserne at hænge i.
Det kunne ikke lade sig gøre at lave snoreluk som lukker når posen hives nedad.
Så jeg har blot riet en snor gennem forsiden og en snor gennem bagsiden. Snoren er af broderegarn og måler 37 cm



Beklædning af pinden:
Til at skjule pinden og til at have noget at sy poserne fast på, har jeg lavet et overtræk til pinden på 50 x 10 cm.



Hver ende er bukket 2 cm ind og lukket ved at sy sammen på vrangsiden.




Vrangen er derefter vendt indad og pinden skubbet på plads.

Hænge poserne op under pinden
Jeg har sørget for at fordele poserne sådan at ikke to ens poser hænger ved siden af hinanden og at de ikke hænger i nummerorden. Desuden hænger nr. 1 og nummer 24 ikke i en af enderne.
Poserne er fæstnet til pideklædet nederste del efter at have lavet et ombuk af kanten på 1 cm.
Poserne ar afsat med ca 1,7 cm mellemrum.




Poserne er fæstnet ved først at sætte hver enkelt poste fast til på vrangsiden af pindeklædet med en nål, se billedet for at forklaring og derefter sy to gange på tværs på maskinen.



Jeg ved ikke om det ser kønt ud, men det var heller ikke helt nemt at bakse pind og 24 poser ind i symaskinen og få det til at komme ud på den anden side i et pænt og bedre stykke.


Hvis man synes det bliver lige lovlig grimt at kigge på kan man jo, i hånden, sy et pyntehånd på, men igen, det bliver når jeg får mere af det der tid.



Hanken:
Hanken er hæklet i noget tykt blødt garn jeg havde en lille rest liggende af. Den er lavet af en kæde af hæklede lm på nål str. 6 og måler 54 cm.
Den er fæstnet til pinden 10 cm fra enderne. Det er blot at sy garnet igennem stoffet, rundt om pinden, og sy baglæns gennem luftmaskerne et stykke op i kæden



Bum, færdig og lige til at tage i brug.

fredag den 22. november 2019

Nye skills - syning af bukser efter mønster

Da jeg for nogle år siden arvede et par super fine bukser i str. 74 til min datter af en veninde, har jeg ønsket mig at kunne sy bukser efter mønster og har også fået mønstret til bukserne tilsendt. Men jeg har, indtil for nylig, ikke fattet ret meget af syopskrifter.
Når jeg syr gør jeg det bare autodidakt.
Det går også fint, når det bare handler om pudebetræk, muleposer og småting, men når man skal sy tøj, der skal sidde godt, så er det en anden sag.
MEN i foråret shoppede jeg stof og mønster til børnetøj i den lokale stofbutik, for nu blev det tid til at gøre min veninde kunsten efter og sy selv.


Til at hjælpe mig kom min søde tante på besøg her i efterået og brugte en hel dag på at svare på mine spørgsmål, måle, sy, klippe osv og NU er jeg flyvende ud i busker - indtil videre, kun dem uden lommer.

Siden sydagen med tante har jeg forsøgt at sy et par busker om ugen. Det er både blevet til flere bukser efter samme opskrift, men også bukser defter opskriften til Oliver pants, der kan findes gratis på nettet.

Opskriften jeg har købt passer til jerseystof, men min tante mente at, da den er lavet til jogginbukser, som jo sidder løst, burde opskriften også kunne gå til busker i vævet stof (fast stof) og stadig være rare for et barn at have på.
Da jeg synes jeg var fortrolig med opskriften (efter ca. 4 par bukser) kastede jeg mig over udfordringen og gjorde det yderligere kompliceret for mig selv ved at sy inderfor i bukserne, så alle syninger på vrangsiden gemmes mellem yder- og inderstof.

Opskriften er fra Onion i størrelserne 56-98.
Bukserne jeg har lavet her er en str. 92, men med en lidt bredere ribkant i talje og ved fodleddene end opskriften siger.
Bukserne er lavet i noget herligt hønsestof med en hvid lagenstof som inderfor. Man kunne også vælge at lave indersiden i mønstret stof så bukserne kan vendes efter humør.

Jeg er SÅ stolt af mig selv. Jeg drømmer om bukser om natten, sammensætter forskellige stoffer og for søger at regne ud hvad der er pænt og vil give fede detaljer. Jeg tænker også at jeg snart må kaste mig ud i bukser med lommer.

Fremgangsmåde

Mønstret fra opskriften skal overføres til madpapir eller sypapir. HUSK at skrive på de enkelte dele hvad det er, hvilken str. det er og hvordan retningen i stoffet skal vende.
Derefter skal mønstret lægges på stoffets retside (stoffet er lagt dobbelt, for der skal bruges to forstykker og to bagstykker.) og sættes fast med knappenåle så det ikke skrider når der tegnes og klippes.

Klip eller tegn PRÆCIS 1 cm fra mønstrets kant hele vejen rundt.
Er du sej på øjemål, kan du bare klippe, ellers vil jeg bestemt anbefale at tegne, om ikke en linje hele vejen, så i det mindste mærker på hver 5-7 cm.
NB! Det er vigtig at være meget præcis i denne disiplin da du efterfølgende skal bruge yderkanten til at sy efter.

Til bukser med inderfor skal du bruge 2 stykker inderstof og 2 stykker yderstof for hhv for- og bagstykkerne.

Der er klippet ud i yderstoffet med nøjagtigt 1 cm til mønstret

Når alle stofstykker er klippet ud, lægges forstykkerne ret mod ret og bagstykkerne ret mod ret. Der hæftes med nåle langs kanten fra navlen til skridtet og sys herefter.
Når stoffet ikke er strækstof/jersey kan man nøjes med at sy ligeud, mens der skal sys med zigzag eller lign. sting ved jersystof.

Der er syet fra talje til skridtet og nu er der sat nåle fra skridt til ankler på begge ben.

Derefter lægges for- og bagstykkerne mod hinanden ret mod ret.
Nu skal der sys fra skridtet og først ned af det ene ben og siden ned af det andet. Der skal sys på denne måde og ikke bare op ad den ene ben og ned af det andet i ét stræk for at undgå at stoffet folder i skridtet.

Benene er syet sammen på indersiden. Bagside og forside bliver nu sat sammen med nåle. Bemærk fra forrige til dette billede at bagsidestoffet er bredere end forsidestoffet. 

Når dette er gjort, sys der langs ydersiden af buksebenene.

Når alle kanter er syet sammen ser dine bukser således ud. Sy et par mere som skal være inderforet.


Det næste der skal gøres er, at gøre fodledskanter og taljestykket klar til at blive monteret.

Til fodledskanter og talje kan man vælge at lave rikanter i rib-jersey eller lave løbegang til elastik. Her har jeg valgt ribkant fordi jeg synes det der ret fedt ud på småbørnsbukser, at de har en bred ribkant både i talje og omkring anklerne.

Ribkant til fodled måler 10 x 17,5 cm og til talje 10 x 38 cm


Sy først langs kanten af rib, som vist på billedet.
Fold herefter stoffet så det ligger dobbelt  med vrangsiden indad. Inddel nu den cirkel som fodledskanten eller taljen udgør i 4 lige store dele og sæt nåle som markering, som vist på billedet herunder.
Den samme inddeling laver du ved både inderbukser og yderbukser


Læg inder- og yderstof  med vrangen udaf, buskeben mod bukseben og montér fodledskanterne først. Start med at lægge forledskanten ind i buskebenet på inderstoffet.

Vær ophyggelig med at sætte fodledskanterne fast. Sammenføjningn skal sidde på indersiden af benet for at få det bedste resultat.
Da ribkanterne er mindre end bukserne skal ribben strækkes ud og monteres 8 steder med nåle forud for syning.
Derefter vendes fodledkanten ind i yderstoffets bukseben og monteres på samme vis.

Inderforet for neden og yderstoffet for oven, begge stoffer fæstnet til ribkanten omkring anklerne

Når du syr, trækker du ud i stoffet mellem to nåle så ribben strækkes ud og lægger sig op af det faste stof og syr mellem de to nåle. Dette gentages mellem hver nål hele vejen rundt.
På denne måde opnås en rynkeeffekt på det faste stof og man slipper for at stoffet folder på en træls og grim måde.
Når begge fodledskanter er monteret vendes bukserne så ydersiden kommer udad.

Bukseben med ribkanter ved anklerne

Taljen monteres på samme måde, som beskrevet ovenfor med inddeling i 4 dele. Her passer det fint med at buskerne er sat sammen af 4 stykker stog og sammenføjningerne i bukserne gør det således ud for de fire steder hvor taljens markeringer skal passe til.  Sammenføjningen i ribben skal sidde midt på ryggen.
Ribkanten till taljen lægges inden for inderstoffet med overkanten nedad som vitst på billedet herunder.

Taljeribben lagt på plads inden for inderforet, 4 nåle markere opdeling (for, bag og i siderne) som matcher sammenføjningerne i bukserne

Montér taljen på inderstoffet ved at sætte de fire nåle fra tribben fast på de fire sammenføjninger på bukserne, se billedet nedenfor. Herefter strækkes ribben ud til den den lægger sig op af det faste stof og der sættes 3-4 nåle mellem hver af de 4 første så du ender med at have sat 16-20 nåle rundt i kanten.
Sy ribkanten fast til inderstoffet før det monteres på yderstoffet.

RIbkanten i taljen er sat fat med 4 nåle til buksestoffet på de 4 steder hvor stoffet er syet sammen.

Yderstoffet monteres som det sidste.
Lav et ombuk på yderstoffet på 1 cm og hæft det med nåle og sy med en tråd der matcher yderstoffets farve for denne syning bliver, som den eneste, synlig på de færdige bukser.


Bukselinning.

Nyd de færdige bukser og glæd dg over at der ikke indgår fedten-rundt-med-elastik ved ankler og i taljen.



.

torsdag den 31. oktober 2019

Der er ikke nok timer i døgnet - men nu på instagram

Bloggeri med gode tekster, opskrifter og fine billeder tager tid. Efter at have fået to børn er det som om tiden bliver brugt på noget andet end ovennævnte.
Derfor har jeg lavet mig en profil på instagram så I kan følge med i de kreaprojekter som kun skulle have en kort kommentar med på vejen.
Jeg strikker, hækler og syr en hel del småting til børnene og det meste er blot gentagelser af samme opskrift. Ting, som ikke er værd at blogge om, men som jeg synes er sjove at vise frem alligevel.














Jeg startede instagramprofilen op sidste forår da datteren var 5 mdr, gammel, og i skrivende stund er der 134 opslag, så der er lidt at kigge på hvis du først finder min profil nu.
Du kan finde den ved at søge på finurligheder i billeder  på din instagram app. eller følge linket i menuen til højre her på siden.













Det betyder dog ikke at bloggen stopper helt, for jeg har flere gode indlæg i ærmet som jeg skal have blogget om.
Der  bliver blot lidt længere mellem indlæggene, hvad antallet af aktiviteter i 2019 vidner om.
Følger man mig på instagram, vil jeg bestræbe mig på, mindst en gang om ugen, at få lagt et billede op, så I kan se at jeg ikke ligger på den lade side hvad kreativitet ud i strik hækling, syning mv. angår.



mandag den 7. oktober 2019

Edith-bluse

Skulderflæse
Millefryd Knitwear har lavet en simpel opskrift på en super lækker og feminin moderne trøje, som jeg bare måtte strikke til tøsebarnet herhjemme. (....og måske til mig selv med tiden, da den også findes i en voksen udgave: Edith-mysize).
Den har flæser på skuldrene, en enkelt knap i nakken og er med raglan udtagning til ærmerne. Her kan de fleste vist være med man skal dog lige gennemskue to nye måeder at slå masker op på. men det er også alle pengene værd at lære noget nyt.











På instagram, hvor jeg bl.a henter min inspiration, bliver Edithblusen for det meste strikket i to ens farver. Typsik Tilia fra Filcolana sammen med en anden garntype ala Arwetta eller Anina også fra Filcolana. Men jeg havde sådan lyst til at prøve med to uens farver for at gøre noget sjovt ud af farvespillet mellem den tynde, hårede garntype og den lidt tykkere.
Da jeg havde garn til overs fra min cardigan: se hér blev den tynde garntype Kid-Silk i rosa og den tykke blev Filcolanas Arwetta i mørkeblå (farvenr: 143). Flæserne har jeg valgt at gøre ensfarvede og tøsede i rosa, men da den tynde kid-Silk ikke ville kunne holde og give nogle flagrende flæser fandt jeg i gemmmerne en rosa der næsten matcher i det garn der hedder: Supersoft fra Ulma.

Jeg har brugt ca. 2,5 nøgle blå og ca. 2,5 nøgler rosa.


Opskriften kan købes via Mille Fryd's hjemmeside.


Sådan ser raglanudtagnigerne ud,
 inden der samles masker op til skulderflæsen
Opskriften byder en at strikke kroppen før ørmerne, men jeg har strikket ærmerne før kroppen, idet jeg  synes dette er lettere end at skulle sidde og bøvle med at vende en hel trøje når der skal strikkes ærmer.
Ellers har jeg - med en enkelt lille undtagelse - holdt mig helt og holdent til opskriften. Selv ved udtagningerne til raglan har jeg gjort som opskriften siger, idet jeg fandt ud af at min måde at lave udtagninger på ikke duede når udtagningerne kommer, i to på hinandne følgende masker, uden mellemliggende masker.
Jeg plejer blot at slå garnet om pinden som en drejet maske og i runden efter at strikke den som en alm retmaske, men det giver store huller og løst garn i raglanudtagningerne, hvilket ikke dur når flæserne skal strikkes i raglanmaskerne og jeg måtte derfor gøre som opskriften siger og samle masker op mellem de strikkede retmasker og strikke dem drejet ret.

For neden på kroppen har jeg dog lavet en enkelt lille afvigelse og taget ind for hver 7. maske hele vejen rundt inden ribkanten for at få en lidt mere poset form på trøjen, som jeg synes er en pæn afslutning.

Jeg undskylder for det gustne lys. Jeg burde have taget et bedre et i dagslys,
men det var tålmodigheden ikke lige til.




onsdag den 28. august 2019

Strikket tæppe til dukken

Min datter på nu godt 21 mdr har en måneds tid eller to været meget optaget af dukkevogne og ikke mindst dukker- og det blev, sjovt nok, kun mere udtalt efter at hun fik en lillebror.
Lillebror er desuden også årsagen til at bloggen ligger lidt stille for tiden. Siden han kom til, er det som om der er andet at lave end at være kreativ. Det underlige er ydermere, at jeg har to fingre på min ene hånd, der har det med at falde i søvn og når jeg bøjer armen. De sover gerne når jeg ammer, sover, strikker o.l. og det gør det kende besværligt at strikke amok.


Tilbage til tæppet og dukken
Min svigerfar købte dukkevogn og dukke til datteren, men vognen kom uden dyne og pude, så der fik jeg et spark bagi om at komme i gang med de små kreative projekter igen.

 Den købte dukke er ikke voldsomt stor, men passer ret godt i størrelsen til min datter netop nu. Dog må man være fremsynet, for det kan jo være der kommer andre og større dukker til med tiden og jeg har derfor strikket et tæppe til en lidt større dukke. Det er kun godt, for så kan den nuværende dukke svøbes godt og grundigt.

Tæppet er strikket i noget kradsende uld fra viking (Viking babyull hedder det) i to blege lilla farver - småpigers yndligsvarve foruden diverse nuancer af lyserød. Barnevognen er dog skrækkelig lyserød alle vegne, så jeg tolker det som okay, at tæppet bliver en anden 'pige'-farve.

Jeg har slået 120 m op på pind 4.0 og stikket 6 gange frem og tilbage i ret inden start på mønsteret.
Jeg ville egentlig kun have slået 100 masker op, men noget gik galt da jeg talte og jeg var nået et godt stykke på tæppet før jeg opdagede 'fejlen'.

Mønster:
1. rk: strik 5 m ret *strik 2r, 1vr* gentag mellem *-* til der er 5 m tilbage på pinden. strik de sidste 5 m r.
2. rk: strik 5 m ret *strik 2 vr, 1 r* gentag mellem *-* til der er 5 m tilbage på pindne og strik disse r.
3. rk: strikkes som første række
4.-6. rk: mønstret startes forfra. Da mønstret strækker sig over et ulige antal rækker vil man skiftesvis have mønstret startende med retmasker og vrangmasker når man ser på tpææet fra retsiden.

Mønstret gentages i alt 46 gange i alt
Efter hhv. 11, 23 og 35 mønstergentagninger skiftets farve, så tæppet bliver stribet i fire brede striber.
Tæppet sluttes af med igen at strikke 5 rækker retstrik og der lukkes løst af.

Tæppet er tilnærmelsesvist kvadratisk og måler 37 x 39 cm


torsdag den 23. maj 2019

Strikket trøje til et barn på 1-1½ år

Åbningen med knapper er en smule forskudt til venstre for midten
 
Jeg har gået og ventet på godt vejr så jeg kunne tage nogle gode billeder af trøjen, men det har regnet siden jeg blev færdig, og derfor har indlægget ladet vente lidt på sig.

Trøjen var egentlig tænkt som en efterårstrøje til min datter når hun nærmede sig de 2 år, men da jeg blev færdig med den viste den sig at passe hende netop nu hvor hun er 1½, jeg håber dig at hun kan bruge den frem til hun bliver ca. 2 år.
Hun er dog lille af sin størrelse så jeg tænker at hvis du følger opskriften slavisk er den nok nærmere til børn på omkring 1 år.

Jeg ville lave en cardingan og har været inspireret af min venindes gule cardigan på bloggen Hos Anna-ananas og en vest jeg har fra mamalicious der har en overlappende lukning foran og derfor kun har knapper på brystpartiet.

Opskrift

Pind: rundpind 3.5 og 4.0 samt strømpepinde nr. 3.5 og 4.0
Garn: Arwetta strømpegarn. Jeg har brug lige lidt over to nøgler
knapper: 6 stk
 
Trøjen strikkes nedefra og op og der strikkes frem og tilbage
Slå 150 m op på pind 3,5 strik 5 p glatstrik
Skift til p 4 og strik ret. Tag ud for hver 15. m 10 gange= 160 m (giver trøjen et poset udseende ved kanten for neden)
Fortsæt nu i retstrik 22-23cm (du skal ende med at have strikket en række på retsiden)
Vrangside: Strik herefter vr på den nærste række. 4 masker før enden laves et knaphul: strik 2 m vr. sm, sno garnet omkring pinden to gange og strik de to sidste m vr. 
retsiden strik 2 m r, strik en maske r hen over snoniingen og lad resten af ganrnet fra snoningen glide af pinden (voila, knaphul) strik resten af pinden r
vrangside. strik alle masker r.
Der lukkes af til ærmer således: 
Højre forstykke: strik 43 m, luk 6 m af til ærmegab
Rygstykke: strik 70 m, luk 6 m af til ærmegab
Venstre forstykke: strik 33 m
Lad arbejdet hvile, mens der strikkes ærmer



Her ses venstre ærme og raglan indtagningen
Ærmer
Ærmerne strikkes fra håndleddet op og til armhule. Der strikkes rundt på strømpepinde.
Slå 32 m op strømpepind 3,5, fordel maskerne så der er 8 m på hver p.
Strik glatstrikning 4 runder
Skift til p 4 og strik en runde ret, mens der tages ud efter 2. m på hver pind i alt 4 gange (36m)
Strik herefter hver anden runde vr og hver anden r.
Tag ud på samme måde når der kan tælles 6 runder vrang.
Fortsæt med udtagninger for hver 6. synlige vrangrunde til der er 48 m i alt.

Fortsæt herefter ærmet uden udtagninger til der kan tælles 47 vrangomgange i alt. (ca. 20 cm)

Luk 6 masker af på ærmet, 3 på hver side af start.

Indtagninger til raglan
Sæt ærmerne på ud for de lukkede masker. På ærmerne forsættes med retstrik mens der på højre- og venstre forstykke, samt ryggen strikkes mønster.

Sæt 4 markører der viser hvor ærmerne starter og slutter. Det er her der skal tages ind til raglan. Der tages ind til raglan på retsiden. 
3 m før markøren strikke 2 m r sm og den sidste m strikkes r 
Efter markøren strikkes den første m r og de to næste m r sm.
På vrangsiden strikkes de to masker før og efter markøren vr.

På hver 11. række laves et nyt knaphul (i alt 4 knapper i løbet af indtagningerne)

Tag ind til der er 88 m tilbage.

Mønstret på rygstykket.
Mønster.
Det viste sig at jeg fik kastet mig ud i et besværligt hjemmegjort mønster som krævede min fulde opmærksomhed og gentagende optælling for at få det til at se nogenlunde ud og alligevel fik jeg begået lidt skønhedsfejl hist og her. Jeg vil anbefale at lettere mønster som er nemt at gennemskue fra både ret- og vrangsiden og som bare er en gentagelse af sig selv igen og igen. 
Særligt gælder det, at når der løbende tages ind til raglan og derfor ædes lidt af mønstret på hver anden række, er det rart at have et gennemskueligt mønster som bare gentages i det uendelige. 

Mit mønster gentager også sig selv, men forskudt, og det var det der gjorde det besværligt at holde rede i undervejs.

Her er det mønster jeg har brugt.

Hals og afslutning


Jeg har lavet en lille høj hals på trøjen og monteret to knapper heri. Det virker måske lidt i overkanten med to knapper og halsen kunne godt laves højere så afstanden mellem knapperne blev lidt større.

Når du har taget ind i den sidste ret-række og der nu er 88 masker tilbage strikkes de to næste rækker ret
Herefter:
Vrangsiden: alle masker strikkes vrang og der laves et knaphul over de fire sidste masker i rækken.
Retside strik alle masker ret
Vrangside stik alle masker r.

Strik herefter 6 rækker frem og tilbage i retstrik og lav endnu et knaphul
Afslut trøjen ved at strikke 3 rækker retstrik og luk løst af for alle maskerne.

Sy ender ind og monter knapperne.
 
6 knapper, fra brystet og ned står trøjen åben og bliver lidt 'sommerlig'.




lørdag den 9. marts 2019

Ultrablød strikket trøje med korte ærmer

Jeg fik den vidunderlige bog: 'Min elskede trøje' i gave da jeg havde storforelsket mig i forsidebilledet.
Jeg ved ikke om det er barista-pigens farvede, røde hår eller om det er den forfriskende grønne farve som jeg faldt over, men jeg har i hvert fald været forelsket nok til at vove mig væk fra arwettagarnet og kaste mig over ny str. pinde, nyt garn og helt ny opskrift.

Da jeg stod i garnbutikken og skulle finde den superfede grønne farve, rente jeg ind i problemet at grøn ikke liige er på modelisten over farver i dette årti, og jeg kunne vælge mellem mørk og lys beige, grå, babyblå, fesenlilla og lilla, karrygul eller var det sennepsgul? Under alle omstændigheder var PANG-farver ikke i sortimentet, og jeg ville jo egentlig godt i gang NU,så derfor endte jeg med den fesenlilla.

En anden lille humle ved garnindkøbet var at opskriften i bogen ville at man bruger angoragarn (Av for den for en udskrivning til en trøje!) og heller ikke noget min lokale garnbutik lå inde med. Så jeg valgte i stedet at strikke den af to tråde Kid-Silk fra Drops som er en blanding af Super Kid-mohair og silke.

Jeg fik garndamen i butikken til at hjælpe mig med at finde ud af hvor mange nøgler garn jeg skulle have med mig hjem og måtte også igennem en strikkeprøve for at blive klog på hvilken str. jeg skulle strikke efter og om jeg skulle strikke med andre str. pinde end opskriften mente.
Jeg endte op med 8 nøgler garn (husk på det lægges dobbelt) pind 3.5 til ribkant og pind 5.5 til kroppen og så fulgte jeg ellers opskriften til en str. L selvom jeg normalt bruger M.
Jeg kunne have nøjes med 6 nøgler, jeg brugte 4 nøgler fuldt ud og to hul på de to næste, men har stadig langt over halvdelen tilbage på begge nøgler.

Andet hjælp til opskriften (måske det er brugbart...)
Jeg hader det der med at skulle måle på strikketøj, jeg ved godt det giver god mening for nogle strikker løst, andre stramt, men så snart jeg har gjort det til f.eks en ribkant èn gang, så tæller jeg masker til den næste ribkant for at være sikker på at maskeantallet er det samme. Jeg synes selv jeg strikker ensartet og jævnt og vil hellere at makseantallet passer end at stykkerne giver sig efter vask og det færdige resultat kommer til at se skrideskævt ud.

Kroppen
Ribkanten for neden skal være 4 cm (for mig var det 11 rækker på pind 3.5)
Kroppen inden indtagning til ærmer skal være 28 cm (for mig er det 52 rækker på pind 5.5) - Jeg har også målt efter, det passer ret godt fra armhule til hoftekant.

Ærmer

Ribkanter på ærmer og i halskant skal være 2 cm, dvs 6 rækker.
Der efter strikkes der 8 cm, dvs 20 rækker før indtageningerne.


Til halskanten skal der for str. L samles 103 masker op, men jeg kunne ikke finde flere end 97 og jeg er godt tilfreds med resultatet anyway.

Optimering, undgå lidt af al den sammensyning til sidst
Knapkanter på forstykkerne.
Det eneste jeg er en smule træt af ved trøjen er, alle de løsdele, der til slut skal sys sammen. Jeg er ikke ret meget for at sy i strikketøj, så kan der optimeres ved at strikke i stedet, vil jeg hellere det.


Lessen to learn hér er, at knapkanterne helt klart skal strikkes som en del af forstykkerne. Det burde ikke være noget problem at lave de syv yderste masker i den ene side som ribkant 1 r, 1 vr.

Det samme gælder blusen i det hele taget, man kunne godt strikke for og bagstykker sammen med det samme indtil ærmegabene, dvs ribkant og de første 52 rk.
Man slipper for at skulle sy så meget og slipper også for grimme tykke syninger på vrangsiden.
Jeg er måske ikke en ørn til at så strik sammen, men andre må da sidde med samme udfordring som mig og synes at det er synd og skam at den pæne trøje skal ende op med syninger som til dels bliver synlige når blusestoffet er så forholdsvis gennemsigtigt. Det er da federe hvis det kunne undgås hist og her.

 
Knapper.
Jeg har holdt mig til opskriften og kun lavet knaphuller til 5 knapper.
Jeg har luret lidt på en anden dames version af blusen på Instagram (#uldma) og kunne se at hun havde lavet nogle flere knaphuller, nok fordi stoffet liger så løs i det at det kunne blive nødvendigt for at undgå at blusen står åben mellem kanpperne.

Men som det ses af billederne er jeg i den lykkelige situation i øjeblikket at knapperne ikke kan knappes, Ligeledes skal blusen være sådan lidt chik og kort og sidde til i taljen, men det må lige vente til jeg får min talje tilbage.

Alt i alt er jeg ovenud tilfreds med resultatet. Jeg tvivlede flere gange undervejs på om det nu også ville blive godt, både mht tilpasform, str. osv, men efter at have prøvet den på nogle gange tænker jeg at den er fin.
Jeg kunne godt have tænkt mig at ærmerne var noget kortere, så de sad mere kækt og kun lige kom ned over skuldere ligesom på baristapigen på forsidebilledet.
Hun  må være en small.
Mine ærmer går jo helt ned til albuen og desuden har jeg så tykke overarme at jeg skulle have modificeret ved opskriften både i længde og i opslået masket antal for at få det udtryk frem.
Det orkede jeg ikke lige at kaste mig ud i.


Jeg synes så til gengæld at blusen har fået en fin poset basform og jeg er sikker på at den kommer til at sidde rigtig fint omkring taljen.

Den er lun og samtidig luftig, lige til brug på tidlige sommermorgener over en stropbluse.