søndag den 24. september 2017

Strikkede bukser til spædbørn

Jeg har fundet en rigtig god og ikke mindst nem opskrift på bukser til småbørn i strikkehæftet af Lene Holme Samsøe der hedder: Babystrik på pinde 3.
Dette er  den første strikkebog, jeg er stødt på, hvor man selv kan vælge garntype, så længe garnet passer til en bestemt strikkefasthed. Jeg plejer dog normalt også at vælge garntype selv og blæse på at alting skal strikkes i mega dyrt Isagaer alpaca wool, men der er alligevel noget befriende over, at det er meningen med opskrifterne fra denne bog.

Jeg ved ikke lige hvad der skete, men det store par bukser gik ligesom hen og fik samme farvesammensætning som campingtøj og regntøj tilbage i 80'erne. Sådan bliver det åbenbart når man strikker tøj til børn der skal kunne passe både dreng og pige... Jeg skulle måske have valgt en mørkere lilla.

Farverne i hæftet er dæmpede og til tider grænsende til det kedelige, men det er der heldigvis råd for, når det er mig der sidder bag pindene.
Jeg har strikket to par bukser, modellerne: 0-3 og 3-6 mdr. og fik endelig en chance til at slippe af med noget mere af den fesne café latte-brune jeg har haft liggende i rå mængder ved at bruge den som grundfarve på det ene par bukser. Nu har jeg vist kun et enkelt nøgle tilbage.

Jeg har, som sædvanelig strikket i Arwetta strømpegarn og så fandt jeg, til det blå par busker, en garntype fra hjertegarn der udgiver sig for at være antibakterielt strømpegarn. (navnet: MARO)
Det kradser en smule mere end arwetta-garnet, men har samme størrelse. De to garner kan fint blandes sammen, og så koster Maro-garnet ca. en tredjedel af Arwettagarnet. Desværre fås det ikke i lige så stort et udvalg af skønne farver som Arwetta.
Opskriften lægger op til at bukserne skal strikkes på pind 2.5 og 3.0, men jer er gået en str. op i pind til 3.0 og 3.5.

Bukserne er forsynet med en meget bred ribkant for oven i livet og omkring anklerne og det lader til at der er god plads til en stor blenumse.
I opskriften står at man kan tilføje en løbegang til en elastikkant i livet hvis bukserne bliver løse, men jeg vil lade det komme an på en prøve jeg synes umiddelbart at ribkanten er rimelig elastisk.









De små bukser:
De gule striber er 2 runder brede og de blå striber er 15 runder brede.

De store bukser
De fesen-brune striber er 4 runder brede 
De fesen-grønne striber er 10 runder brede
og de lilla/blå striber er 8 runder brede

Ribkanten i livet og om anklerne kan passende smøges op til at starte med og foldes ud i takt med at baby vokser.

De mindste af bukserne måler 45 cm i fuld længde og det store par måler 50 cm.

søndag den 17. september 2017

Blommesyltetøj

Mit lille blommetræ i kolonihaven bugner af blommer. Nogle blommer er store og andre er små. Jeg spurgte en rar dame der kom forbi haven og snakkede med mig om hvad hun mon tænke det var for blommer der voksede på mit træ og hun mente det var ganske almindelige røde René Claude. Ja så blev, man så meget klogere.

Mange af blommerne har orm og er rådne og hænger så tæt at naboen rådner med.
Heldigvis er der så mange blommer at det ikke gør spor, jeg kunne stadig plukke til den store guldmedalje og fik godt 10 kg med mig hjem (en hele murespand fuld).

Jeg har lavet syltetøj af ALLE blommerne, et mindre projekt der tog små 6 timer, men resulterede i at mit lager i kælderen nu igen er fyldt op og der også er nok til at give væk af.

Opskrift: 

(Ca. 5 kg blommer giver mellem 1 og 1,5 liter syltetøj og 1 liter saft)

Blommer, (stenene fjernet og blommerne skåret i mindre stykker)
1 Vanillestang, både korn og stang
2 tsk Vanille sukker
750-1000 g sukker (afhænger af hvor søde blommerne er)
1 tsk geleringsmiddel (rød melatin)
Atamon til konservering

Det gør ikke noget hvis nogle af blommerne er mindre modne, de afgiver blot mindre saft og bidrager til syrligheden.


Blommerne gives et opkog og koger for middelvarme i ca. 30 min. Allerede efter 5 min begynder de at afgive saft og grøden bliver mere og mere flydende som tiden går.
Efter godt ½ time begynder blommerne at splatte og blive til mos.


Tag en si og si blommemosen fra og ned i en mindre gryde. Brug en ske til at røre let rundt i mosen så saften drænes af.
Giv blommemosen et opkog og tilsæt geleringmiddel
Smag til med sukker. Jeg kan godt lide at syltetøjet beholder lidt af den syrlige smag fra blommerne så det ikke bliver alt for sukkerkvalmt.
Tilsæt til sidst Atamon og kom syltetøjet på varme Atamon-skyllede glas.


Saften, der blev siet fra, smager faktisk også godt og den er lækker tykflydende og har en dejlig bismag af vanille.
Sidste år forsøgte jeg at koge den ind til gelé, men da vi ikke er det store vildt- eller kagespisere her i husstanden har vi ikke fået brugt det og i år tænkte vi derfor at vi skulle prøve noget andet af.
I år har vi lavet limonadesaft ud af halvdelen og så har vi lavet sursød-blommesovs, der bla. er godt til wokretter af resten.


lørdag den 9. september 2017

Strikket slå-om bodystocking

Jeg er faldet over en ny strikkebog med babytøj (udgivet i 2016) der hedder 'Strik en regnbue' af Suzi Rosschou. Jeg faldt dels for den fordi modellerne er søde og enkle i designet og fordi Suzi ikke er bange for at komme lidt farver på sine modeller.
Jeg synes meget babytøj er lavet i forholdsvis afdæmpede farver som rosa, grå, beige, lyserød, hvid lyseblå, men i denne bog forekommer alle regnbuens farver og det synes jeg er hammer inspirerende til selv at tænke i at bruge flere og mere kraftige farver.

Det eneste jeg har at sige om de opskrifter jeg har kastet mig over er at der skal frygteligt mange knapper i. Det ser selvfølgelig godt ud, men gider man knappe så mange knapper og bliver det ekstra bøvlet hvis barnet ikke er god til at ligget stille?

Det første jeg gav mig i kast med var en slå-om body i str. 0-3 mdr. strikket i Arwetta strømpegarn.
Jeg har lavet den uden de lange ærmer, for jeg tænker den er rigelige varm, når den ligger dobbelt hen over maven. I stedet har jeg lavet antydningen af korte ærme for at lave en pæn overgang og fordi raglan-indtagningen nok ville se noget spøjs ud, hvis ikke der var lidt ærmemasker at tage ind af.



De korte ærmer er strikket således:
-Slå 54 m op på strømpepind.
Strik en kant af to runder: Den første runde ret den anden vrang.
Det korte ærme er nu klar til at blive monteret og indgå i raglan-indtagningen.
Luk 4 masker af og følg opskriften for montering af ærmet.


Halvvejs igennem projektet fik jeg også et behov for at tilføje lidt vandrende elefanter hen over brystpartiet og fandt mønstret fra en børnetrøje frem igen (se hér). Det var en smule bøvlet at strikke mønsterstrik på vrangmaskerne, men det lod sig gøre på den forholdsvis korte stykke.

Det jeg synes der er ærgerligt ved strikkebogen er, at der mangler billeder af tøjet når knapperne ikke er knappet.
Jeg havde f.eks. ret svært ved at forstille mig slåom-delen før jeg begyndte.
Opskriften er heldigvis nem at følge, så det gav ikke problemer med selve udførelsen, men jeg savnede at se nogle flere billeder.
Derfor får I her billeder af  en åbenstående bodystocking.

Højre tøjflap er flappet op.

Jeg har udskiftet nogle af de mange knapper og knaphuller med trykknapper i håb om, at det kan gå en smule hurtigere at får bodyen på og af et spædbarn.
Knaprækken i den højre side af bodyen er kun til pynt, der laves ikke knaphuller til knapperne, men jeg har tilføjet en trykknap for oven og for neden så den underste tøjflap ikke krøller ind på maven af barnet når den er i brug.

Begge flapper er flappet op.