tirsdag den 26. december 2017

Strikkede vanter med norsk mønster

Jeg har ikke fået lavet så mange julegaver selv i år, men to par vanter efter en ny opskrift blev det da til.
På hjemmesiden Lapsus blev jeg inspireret til begge par og har fulgt mønstret på håndryggen til indlægget: "Attervanter" og til indlægget "Vanter?"
Opskrift på tommelfingeren samt mønstret hertil fandt jeg på et par luffer kaldet: Silver dream mittensDrops hjemmeside.

Så som I nok kan se er vanterne således sammensat af en lidt blandet inspiration, som jeg bedst kunne lide.
Jeg har set projektet som en god anledning til at få øvet mig lidt mere i møsterstrik på strømpepinde. Her er det vitgtigt at man ikke strammer garnet op hver gang man skifter pind, men sørger for at garnet følger størrelsen på strikketøjet. Jeg bruger min fingre til at holde garnet på plads og holder løst på garnet med venstrehånd så det løber let over fingerne.

Det blå og turkise sæt vanter (det lille par) er strikket i sandnes' SISU garn på strømpinde 3.0, mens det rustrøde og råhvide par (det store par) er strikket af noget alpacauld, jeg købte på Alpackagården i Kråkshult på min sommerferie i Sverige  og noget garn arvet fra min faster, som jeg ikke kender oprindelsen på. Dette par er strikket på strømpepinde 3.5.

Det lille par er strikket efter mønstret "Vanter?" Her er brugt 52 masker på omgangen.
Skaftet omkring håndleddet består af 12 runder og er således væsentligt kortere end både opskriften på Drops hjemmeside og på Lapsus'. Mønstret på skaftet er blot en enkelt zigzag-linje.


Det store par vanter følger opskriften til "Attervanterne" (60 masker på omgangen) med undtagelse af to ting:
Mønstret på skaftet omkring håndleddet er freestylet - jeg havde ikke lige mod på at kaste mig ud i ungarske snoninger og
Tommelfingeren er taget fra vanterne nævnt ovenfor, dog med den undtagelse af at, der til at begynde med, er taget 5 masker fra til tomlen.
I opskriften til Attervanterne står, at de kan passe de fleste damehænder, har man store hænder går man en pindestr. eller to op, har man små hænder bruger man pind str. 3.0.




onsdag den 6. december 2017

Hjemmelavet puslebord

Der bliver produceret babyting på livet løs i et lille hjem og nu er byggeprojekterne også kommet i gang. Vi gad ikke til at skulle købe et møbel til puslegrejet og besluttede os derfor for at bygge en løsning i stedet.
Vi har en kommode i soveværelset som kunne bruges til formålet og skulle blot lavet en plade til at lægge på toppen med de rigtige mål.

I byggemarkeder kan man købe sådan et sjovt produkt der hedder MDF-plader som vel groft sagt er savsmuld er er limet sammen til et stykke træ. Det smarte ved dem er, at de er helt fri for knaster og dermed nemme at save, bore og banke i.
I jem og fix kan man få plader med målene 90 x 120 cm hvilket i vores tilfælde netop var nok til projektet. Vi valgte en plade på 2 cm i tykkelsen

Kommoden måler 90 cm på den brede led og en puslepude måler ca. 60-65 cm i dybden så puslepladen har fået målene 90 x 60 cm.
Vi har sat sider på pladen så barnet ikke triller ud, og lavet en lille skillevæg midt på pladen for at holde puslepuden fast i den ene side og have plads til bleer, vaskeklude, tøj, osv i den anden side.
Pladen er også forsynet med en bagkant i hvilken hele puslebordet er skuret fast i væggen.
Siderne er 15 ca. høje og bagkanten 10 cm


Puslepladen er sat sammen med lim og søm og er efterfølgende malet hvid af tre omgange (først en grunder og derefter to gange maling). MDF-pladerne er ikke ret kønne og det pynter gevaldigt at de får en anden farve.


Puslepladen er monteret på kommuden med to vinkelbeslag bag på kommodenog med to kraftige skruer ind i væggen. Da pladen er dybere en kommoden har vi trykket kommoden ca. 30 ud fra væggen, på den måde kan vi stadig bruge skufferne i kommoden (fordi pladen ikke fylder ud over forsiden) og vi får opbevaringsplads bag kommoden..

Indretning af puslepladsen i øvrigt.
Til at hænge over bordet har sat en hylde op og så har vi lavet to kvadratiske kasser. Det var lidt noget bøvl at få dem sat pænt sammen, men vi havde mere MDF-plade tilbage fra et andet projekt og kunne lige så godt bygge noget af dem. Hvid maling har hjulpet meget på revnerne mellem pladerne, men en anden gang jeg tror jeg, at jeg havde købt mig ud af problemet, sådan nogle kasser kan efterhånden købes ret billigt.



Jeg har hæklet lidt flere kurve i Zpagetti, nogle små nogle til opbevaring af bl.a. sutter og vatpinde, der kommer sikkert flere ting til med tiden. Til kurvene er brugt knitstich på siderne, ligesom til de store: se hér. Bunden er hæklet af 5 runder inden jeg begyndte på siderne.

Til mellemrummet mellem væg og kommode, har jeg købt sådan en stofhylde til ophæng i tøjskabe, her kan vi opbevare ekstra vådservietter og engangsvaskeklude og hvad vi ellers køber hjem af i store mængder. Stofhylden har en hank for oven og er monteret på en lille pind der er sat fast til MDF-pladen med et par læderstropper.


Hen over kasserne og imellem dem har jeg hængt en lyskæde (Happy lights) som giver et blødt lys, der ikke skærer barnet i øjnene. Jeg tænker det er rigeligt lys at tænde hvis man skal op om natten og pusle uden at blive alt for vågen og uden at vække hele huset.


tirsdag den 28. november 2017

Hue med nordisk mønster

Jeg trængte lige til at strikke en hue og øve mig i mønsterstrik på rundpind.

Mønstret på huen er deleligt med 18 og inspireret af det klassiske norske isblomstmønster

Huen er strikket på pind 3.0 i Sandnes  SISU-garn (blå og turkis) og alpacagarn (beige) fra Alpacagården i Kråkshult i Sverige.
Den sidder  aldeles stramt omkring mit hoved, der er str. 56, så jeg vil nok skyde på at huen er str. 54 eller 55.

Indtagningerne på huens top.
De turkiske linjer nærmer sig hinanden i takt med at der tages ind
Mønstret er deleligt med 18, huen kan dels gøres større ved at slå 126 masker op og dermed lave en ekstra mønsterrubrik eller man kan gå en pindestr. eller to op, hvis huen bare skal være en anelse større.














Opskrift

Slå 108 masker op på rundpind 3.0 i grundfarven (hér den blå)
Strik rund på rundpind, 2 runder ret.
Strik herefter 8 runder ribkant 3r, 3 vr.
strik 2 runder ret
stift farve og strik mønstret på diagram 1 ( ialt 31 runder)
skift herfter til grundtfarven og strik to runder ret.

Indtagning
Nu skal der strikkes efter mønstret i diagram 2 og tages ind som dette viser.

Forklaring følger hér:
Der tages ind for hver 6 maske ved at strikke 2 m r sm
Strik herefter 5 runder uden indtagninger og tag derefter ind igen, denne gang for hver 5 m.

NB! Der tages ind mellem de turkise lodrette striber.
Skift til strømpepinde når arbejdet bliver for småt til rundpinden.

Strik 4 runder uden indtagninger og tag ind for hver 4 m
Strik 3 runder uden indtagninger og tag ind for hver 3 m

Afslutning
Nu er der taget ind så hver anden m er blå og hver anden turkis. Der er 36 masker tilbage i alt.
afslut den blå farne og strik nu kun med den turkise.
Strik 1 runde ret.
På næste runde tages der ind: *1 r 2 r sm*. Nu er der 24 antal masker tilbage.
Strik 1 runde ret.
På næste runde tages ind *1 r, 2 r* sm. Nu er der 16 masker tilbage.
Afslut ved at klippe garnet af og føre garnet igennem alle maskerne og stram til.
Hæft ender.

Jeg har syet en blød fleecekant rundt langs kanten af huen,
så den ikke kradser på panden og i ørerne



Diagram 1                                                                                                          Diagram 2


mandag den 20. november 2017

Strikket børnetrøje str. 2 år

Det er sjældent jeg kaster mig ud i helt eget design af trøjer. Ikke bare farve- og mønstervalg men hele trøjen helt fra bunden.
Det blev jeg nødt til denne gang fordi jeg ville have en bestemt hals på trøjen og fordi det viste sig at de trøjer str. 2 år som jeg kunne støtte mig til ikke passede på barnet.
Trøjen er derfor lavet om et par gange undervejs før den endelige form kom helt på plads.

Min svigerinde og jeg faldt pladsask for bærestykket på en trøje min kusines datter havde på en dag og jeg noterede mig hurtigt teknikken og talte antallet af masker rundt i halsen, så jeg kunne efterligne det på en trøje til min nevø.



Trøjen er stikket i noget gammelt gult hjertegarn jeg har arvet, men da jeg løb tør for hjertegarn (og måtte trævle op fordi der ikke var nok) måtte jeg finde en erstatning i garnbutikken af samme garntykkelse og struktur som kunne bruges til resten af trøjen.
Jeg kunne naturligvis ikke få den samme gule farve da hjertegranet sikkert er købt i forrige århundrede, så jeg måtte vælge en anden farve. Det blå garn jeg valgte er noget norsk garn af mærket sandnes, der passer til pind 2½-3. Jeg tror serien hedder SISU, og garnet er 4-trådet.

Jeg har strikket hele trøjen å pind 4, så den ikke er så tæt i maskerne.

Min nevø har vældig følsom hud og jeg har derfor lavet en lækker lille detalje med fleece-for rundt i kanten af halsen for at skåne den sarte hud mod det kradsende garn. Se mere under opskriften.

Opskrift. 

Garnmængde: ca. 100 gr. af mærket Sandnes.
Pind: rundpind og 5 strømpepinde nr. 4
Trøjen strikkes oppe fra og ned og ærmerne strikkes før kroppen
Der laves ikke knaphuller, idet der er brugt norske hægte-knapper som syes uden på trøjen.

Bærestykket
Slå 75 masker op på rundpind
Der strikkes frem og tilbage på bærestykket.
1 rk: alle m strikkes r.
2. rk: 3 r, *1r, 1 vr* gentag mellem *'erne til de der tre masker tilbage og strik de sidste tre m ret.
3. rk: 3 r, *1 vr, 1 r* gentag mellem *'erne til de der tre masker tilbage og strik de sidste tre m ret.
4. rk: strikkes som 2. rk
5. rk: strikkes som 3. rk
6. rk: 3 r, forsæt mønstret med r og vr og tag ud for hver 4. maske til der er 3 m tilbage. Strik de tre sidste m r.
7. rk: 3 r, forsæt mønstret med vr og r, de nye masker du slog op i forrige række strikkes som vr.
8.-14. rk: mønstret fortsættes uden udtagninger
15. rk: 3 r,  tag ud for hver 6. maske
16. rk:  3 r, strik mønster r og vr, strik de nye m som retmasker
- Fra ydersiden bliver mønstret således at udtagningerne fremstår som vrangmasker og vrangsykkerne bliver bredere og bredere mens retmaskerne er enlige og buler ud som linjer hele vejen ned.
17.-22. rk: mønstret fortsættes uden udtagninger

Fortsæt bærestykket efter samme mønster og med udtagninger i rk 23 for hver 7. igen i rk: m 31 fr hver 8. m og i rk. 39 for hver 9 m i rk. 43 for hver 10. m og igen i rk. 47 for hver  11. m  og i rk. 52 for hver 12. m (240 m i alt)

Strik herefter rundt på rundpind 1 runde ret.

Nu skal der tages fra til ærmer:
54. runde: 35 r, 50 m strikkes over på en strømpepind str. 4.0, 70 m r, 50 m strikkes over på en strømpepind. Strik derefter runden ud.

Ærmer. Måler 20 cm målt fra armhule til håndled
Fordel de 50 m på 4 strømpepinde og slå yderligere 6 m op under ærmet, så ærmet består af 56 masker.
 - sæt en markør efter 3. maske af de 6 nye masker. Markøren viser hvor midten af undersiden er, runden starter ved markøren.
1. og 2. runde: alle m r
3. runde: 1 m r, 2 m ret sm, strik ret til der er 3 m tilbage på pinden. strik de første to m r dr sm og strik den siden ret.
4.-6. runde alle m r
7. runde: strikkes som 3. runde
8.-10. runde: alle m r
11. runde: strikkes som 3. runde.
12.-14. runde: alle m r
15. runde: strikkes som 3. runde
16.-18. runde: alle m r
19. runde: strikkes som 3. runde
20.-22. runde: alle m r
23. runde: strikkes som 3. runde.
Herefter strikkes der ret i runderne 24-47 (23 runder)
48. runde : strikkes som 3. runde
49.-62. runde: strikkes ret uden indtagniger
63. runde: tag ind for hver 4. m ( i alt 6 gange)
Strik de næste 3 runder vrang og luk af og hæft ende.

Strik det andet ærme magen til.

Det nederste af kroppen og ribkanten for neden



Krop. Måler 22 cm målt fra armhulen til trøjekanten
Kroppen består af 152 masker der samles på en rundpind, under ærmerne slås 6 nye masker op for at få de 152 masker.
1. runde: alle m ret

Skift farve

2. runde: alle m vr
3. runde: alle m r

Nu strikkes der mønster de næste 56 runder.

57. runde: alle m ret
58. runde: alle m vr.
59. runde: alle m r

Skift farve.

Strik ribkant  2 r, 2 vr. i alt 9 runder.
Luk af og hæft ende.


Blød fleecekrave til sart børnehud.

A: 1 stykke stof med målene 31 x 5 cm
B: 2 stykker stof som retvinklede trekanter hvor langsiden er 17 cm og kortiden 8 cm. Spidsen på langsiden klippes lige af, så langsiden bliver 15 cm

På A-stykket bukkes enderne 1 cm ind og sys fast. Stykket er nu 29 cm langt.










På hvert B-stykke og bukkes en fold på 1 cm langs den lange side og sys fast. Folden skal bukkes modsat på de to stykker.


Læg B-stykkerne med den lange side væk fra hinanden i hver sin side af A-stykket 2 cm op fra kanten, se billedet herunder.
Fold kanten af A-stykket omkring sig selv og læg det herefter ned over B-stykkerne.
Sy langs kanten af A-stykket så B-stykkerne sys fast.


Nu er kraven klar til at blive monteret i trøjen.
find midten af halsåbningen (nakken) og midten af A-stykket på kraven og sæt kraven fast med sikkerhedsnåle. Vrangsiden af kraven vendes ind mod det strikkede så enderne ikke kan ses.
Det er nemt at arbejde sig ud fra midten af nakken og ned langs siderne.

Sy kraven fast på symaskine med en sytråd der matcher farven på trøjen, for den bliver synlig på ydersiden..
Hæfter efter og sy knapper i.



Den færdige trøje


Knapper af norsk design. Jeg synes det var pænest med blot to knapper, så trøjen står lidt åben i halsen 


onsdag den 15. november 2017

Nissehue til baby - Djævlehue

Som sagt så gjort. Jeg har strikket en lille hue  som vores barn kan have på juleaften og ligne en bette nisse med gråt tøj, røde sokker og rød hue.

Jeg er dog lidt i tvivl om huen er for stor til en lille barn på mellem 14 dage og en måned, men jeg havde virkelig svært ved at finde en opskrift på en djævlehue der var lille nok.

Paapinden.dk har faktisk en opskrift på djævlehuer i en række str., men her skal man kende barnets hovedstørrelse (omkreds) før man overhovedet kan komme igang med strikkeriet, og da mit barn endnu ikke har set dagens lys, var det ikke lige en mulighed at bruge den opskrift.

Jeg endte med at kombinere to opskrifter, for at aflurer ind- og udtagninger, opdeling af huen med markører samt have et udgangspunkt for størrelsen. Jeg har indervejs taget mig nogle friheder fra opskrifterne og har herunder sammenfattet hvad jeg fik gjort fra start til slut.
Jeg er dog stadig ikke helt sikker på størrelsen.





Opskrift

Huen er strikket i rødt bomuldsgarn på pind 3 (rundpind og strømpepinde).

Slå 97 masker op og strik tre rækker frem og tilbage i retstrik.
Derefter strikkes rundt på rundpind i retstrik og arbejdet deles op med 6 markører der viser hvor der skal tages ud og ind så djævlehuen tager sin karakteristiske form.
VENT med at strikke, men start med at sætte markørerne i hhv. 1., 18., 35., 49., 63. og 80. maske
Maskerne hvori markørerne er anbragt skal strikkes vrang.

Ved markørene i m 1, 35 og 63 tages en maske UD på begge sider af markøren i hver anden runde.
Ved markørerne ved m 18 og 80 tages en maske IND på begge sider af mørkøren i hver anden runde og
Ved markøren i m 49, der markerer panden, tages en m UD på begge sider af markøren MEN kun i hver 4 runde.
NB! I første runde strikkes første og sidste m sm som en vrangmaske.

Strik nu rundt efter opskriften til der, i panden, er taget ind 5 gange. Huen er langsomt blevet lidt større for hver 4. runde
Tag herefter ind ved pandemarkøren for hver anden runde, mens ind- og udtagningerne ved de øvrige markører fortsætter som hidtil. Nu bliver huen langsom mindre i omfang for hver anden runde.
Strik til der i alt er taget ud og ind 14 gange. (Arbejdet måler ca. 11 cm)

Nu ophører udtagningerne ved 1, 3 og 5 markør og der tages kun ind ved 2, 4 og 6 markør for hver anden runde.
Gentag i alt tre gange.
Herefter tages ind for hver runde, til der er 9 masker tilbage i alt.
Arbejdet afsluttes ved at strikke en runde ret, klip garnet af og træk snoren gennem alle masker og hæft ende.

Note:
Nogle af de djævlehuer jeg har kigget på ender ud i en lille spids, hvilket er ret nuttet, men da denne hue skulle være en nissehue valgte jeg ikke den afslutning.
For at få den lille spids på huen strikkes der 3 cm rundt med de 9 masker inden der lukkes af.

Det hvide tilbehør
Bindebåndene omkring hagen er strikkes for sig ved at slå 30 masker op og strikke glatstrik frem og tilbage 3 gange inden de lukkes af. båndene er derefter syet på i hånden.

Kvasten i toppen er ligeledes lavet for sig og syet på bagefter.


De to opskrifter jeg er endt med at kombinere, kan du finde via linkene herunder:

Drops: Little Acorn
Hendes verden: Stribet djævlehue

Jeg glæder mig til jul.



fredag den 10. november 2017

Cardigan til et lille nissebarn

Tja jeg tager vist lidt tidligt hul på juleforberedelserne i år. Men jeg fik lige en idé efter at have strikket det små røde sokker se hér.

Til jul har jeg nemlig et barn på mellem 2 og 6 uger alt efter hvornår det bestemmer sig for at ville se verden og så gik der tuttenutte-udklædnings-mor i mig og jeg måtte lige kreerer en lille ulden jakke / cardigan som baby kan dresses op i sammen med sokkerne og muligvis en rød hue hvis jeg får tid.

Cardiganen er strikket efter Susie Haumans opskrift på en babytrøje (fra bogen: All you knit is love), Jeg har blot valgt at strikke den udelukkende i retstrik og så er det nemt at lave blusen åbenstående, som en cardigan, fordi man ikke skal strikke hver anden række vrang.


Cardiganen er strikket på rundpind 3.5 i arwettagarn, lys grå nr. 954 og snehvid nr. 100. der er brugt ca. et nøgle af det grå garn.

Jeg  har fulgt opskriftens anvisningerne på udtagninger på bærestykket så trøjen passer en baby på 1-3 mdr. Ærmerne er strikket rundt på strømepind 3.5 og her skal hver anden runde strikkes vrang. Jeg har lavet ærmerne betydeligt kortere end opskriften, kun omkring 6 cm lange.

Ærmerne er afsluttet således:
Slut med en grå ret-runde.
Skift til hvidt garn og strik en runde ret, hvor der tages ind for hver 5 maske.
Strik 4 runder vrang og luk af.

Knaphullerne sidder længere fra hinanden end i opskriften, jeg har ladet være 15 rækker mellem hvert knaphul. Med så store knapper som jeg har brugt til blusen ville det se fjollet ud hvis de skulle sidde tættere.
Knapperne er nogle gamle hvide stofknapper som jeg har arvet fra min mormor.

Cardiganen er også kortere i kroppen end opskriften siger. Dette skyldes at den primært skal bruges til et barn på 1 mdr. Det er rart med noget tøj der bare passer de helt små størrelser og som barnet ikke nødvendigvis skal vokse i for at fylde tøjet ordentligt ud. Som udgangspunkt skal den jo bare bruges juleaften i år.
Cardiganen måler således 11 cm fra ærmegabet og ned til livet. Blusen er afsluttet ved at skifte til hvidt garn, strikke en række vrang hvor der tages ind for hver 9. maske og derefter strikkes 1 række vrang 1 række ret og 1 række vrang, inden der lukkes løst af.


Jeg synes både knapperne giver blusen et lidt klovnet, useriøst udtryk fordi de er så store på en så lille bluse, men de giver også et vinterudtryk idet de godt kunne ligne små snebolde

fredag den 3. november 2017

Julesnapsen skal sættes over nu!

Et lille hurtigt indlæg om julesnaps.

I år har jeg kastet mig ud i to julesnapse.
Den ene er en gammel sikker kending som jeg ved smager himmelsk, og er sammensat af julens dejlige dufte og smage.
Den anden er et nyt tiltag som jeg fandt i en bog, da jeg ville se om ikke hele kardemommekapsler kunne give en god smag i en julesnaps.

Snaps nr. 1 (40-40-40)

1 fl. Brøndums klar snaps eller en anden smagsneutral snaps
2 appelsiner, skrællede og skåret i mine stykker
2 kanelstænger
1 vanillestang
40 hele kaffebønner
40 sukkerknalder (jeg har i år forsøgt mig med økologisk rørsukker (20 tsk. fulde)
40 hele nelliker

Snapsen skal trække i 40 dage, så sætter du den over nu, har den trukket færdig midt i december. Snapsen skal filtreres én enkelt gang og kan drikkes med det samme og er et fantastisk alternativ til købesnapsene på julefrokostbordet.
Bliver der noget til overs til næste år, vil jeg anbefale at snapsen filtreres igen, inden den stilles på julebordet.

Når snapsen er filtreret kan de pasende komme i en smuk gammel juleflaske som dem fra Holmegård.
De kan købes i diverse genbrugsbutikker landet over


Snaps nr. 2 (appelsinskal og kardemomme)

1 fl. Brøndums klar snaps eller en anden smagsneutral snaps
Skallen fra 2 appelsiner, skrællet af med en kartoffelskræller (OBS, undgå så vidt muligt den hvide inderside, den skulle smage ubehageligt bittert)
5 hele nelliker
3 hele kardemommekapsler
2 håndfulde rosiner
2 kanelstænger
et skvæt rørsukker eller honning

Snapsen skal trække 4-6 uger (30-40 dage) og filtreres 2-3 gange for at blive klar.
Den skal efterfølgende trække to uger inden den kan drikkes. Sættes snapsen over nu vil den være drikkeklar lige lidt før jul. Måske den kan nå med til en enkelt julefrokost eller den kan nydes mens julemaden og konfekten forberedes i juledagene.

Velbekomme.



tirsdag den 31. oktober 2017

Sokker og vanter til små fødder og hænder

Et hurtigt, lille, nemt og fint projekt som er sjov at strikke fordi det ikke tager alverden af tid er at strikker små sokker eller vanter til de mindste.
Sådan et par kan strikkes på en dag uden andet i kalenderen og resultatet er mægtig yndigt.

Jeg fandt en fin opskrift på sokker på Drops hjemmeside og efter at have prøvet opskriften af på det første sokkepar har jeg freestylet over mønstre på de næste.
Min svigerinde så mit projekt og spurgte om ikke man kunne lave vanter til et spædbarn efter samme opskrift dog med en bredere ribkant som kunne sidde godt ned om håndleddet.
Det skulle jeg naturligvis også lige prøve af.









Sokkerne.

Det lilla, røde og grønne par er strikket i Arwetta strømpegarn på strømpepind str. 3.0
Det grå par er strikket af MAROgarn der også passer til pind str. 3.0
De lilla og røde par er til babyfødder str. 1-3 mdr. og de grå og grønne par er til babyfødder str. 6-9 mdr.

Sokker str. 1-3 mdr.
I den oprindelige opskrift strikkes mønstre på sokkerne som en drejning rundt om benet (det lilla par) og det virker som om dette giver en god pasform til sokken som gør at den ikke udvider sig alt for meget når sokken er i brug.
Jeg har strikket drejningen hver sin vej (en lille afvigelse fra opskriften) hvilket betyder at jeg blot har forskudt mønstret til højre i stedet for til venstre på det ene par sokker.

Med snoningerne foran på foden på det røde par har jeg forsøgt at skabe lidt af den samme stramme pasform fordi snoningerne trækker strikketøjet lidt sammen.

På de øvrige sokker har jeg ikke tænkt nærmere over om mønstret gør noget særligt for at sokken holder formen og bliver sidden på foden.

Jeg har strikket sokkerne 3 cm kortere end opskriften. Dvs. at se små sokkerpar er 15 cm lange inden indtagning (16,5 cm i alt) og de store sokkerpar er 16 cm inden indtagning (17,5 cm i alt).
Jeg synes de blev umådeligt lange hvis jeg skulle følge opskriften, der viste at sokken ville gå helt op til knæet på barnet, måske viser det sig at være en fejl ikke at følge dette tip i forhold til at sokkerne holder sig bedre fast på foden hvis de går langt op ad benet.

sokker str. 6-9 mdr.


Vanterne

Babyer har hverken brug for tommel eller de øvrige fingre i en vante og en vante til et barn er derfor en nem opgave.

vanter med bred ribkant omkring håndleddet
Til vanterne slås samme antal masker op som til sokkerne, men der strikkes en ribkant på 6 cm og selve hånddelen, med mønsterstrik, måler 7,5 cm.
Jeg begyndte at tage ind efter 6 cm mønsterstrik.

På det gule vantepar som er strikket i perlestrik består hånddelen af den 36 omgange strik og indtagning efter samme mønster som i sokkeopskriften.
Perlestrik giver et noget anderledes design end de øvrige strikkemønstre, hvilket kommer til udtryk i at vanten bliver betydeligt bredere end de øvrige strikkerier, selvom der er brugt samme antal masker, til gengæld trækkes garnet meget sammen i længden og der strikkes således flere omgange for at få samme længde.


På det blå vantepar er mønstret fra Drops sokkeopskrift anvendt og der er strikket 30 omgange mønster inden indtagningen. Ved indtagningen har jeg dog kun strikket en enkelt omgang mellem indtagningerne for at vanten ikke blev for lang.

fredag den 20. oktober 2017

Strikket trøje til spædbørn på 6-12 mdr.

Jeg er gået på barsel og det har medført at jeg er gået helt amok i strik. Nu har jeg pludselig tid til at strikke nonstop i det omfang jeg ikke skal sove eller forberede fødsel.
Jeg startede barslen med at bestille 14 nøgler Arwetta-garn fra  Filcolana og et nøgle Babymarino superwash-garn fra Drops og nu sidder jeg omgivet af garn og strikker løs.


Det første jeg vil vise frem er en strikket trøje til spædbørn på ca. 6-12 mdr.
Jeg har før denne trøje strikket to undertrøjer efter en opskrift, hvor man kan undgå at bruge knapper i halsen fordi undertrøjen er strikket i rib og dermed super elastisk og kan udvides nok til at komme over et stort barnehoved.
Med udgangspunkt heri ville jeg se om ikke jeg kunne justere lidt ved min trøjegrundopskrift  og minimere antallet af knapper for at få mere plads på bærestykket til mønster.
(Jeg bruger Susie Haumanns opskrift på Bluse med Perlemønster fra bogen All you knit is love som grundmodel til de små trøjer jeg strikker og laver ud fra denne mine egne variationer).

Opskrift (sådan nogenlunde)

m = maske
r = ret
vr = vrang
sm = sammen
omg.= omgang
rk. = række

Trøjens strikkes oppefra og ned

Slå 88 m op på rundpind 2,5 eller 3 og strik ribkant 2 r, 2 vr frem og tilbage 7 gange.
I slutningen af 4. rk laves et knaphul i ribkanten ved at sno garnet omkring pinden to gange og strikke de næste 2 m sm.
I 5. rk strikkes kun den ene af snoningerne og resten af garnet tages løst af pinden. Wupti: knaphul
Rk 8: Skift farve til grundfarven og tag ud for hver 10 m (i alt 8 gange).
Rk 11: (en retpind) tag ud for hver 9 m. Når der er 3 m tilbage på pinden lægges disse over de 3 første m på næste pind og strikkes sammen med disse så der kommer et overlap på 3 masker (sørg for at knaphullet ligger øverst i overlappet).
Nu strikkes der  glatstrik rundt på rundpind.
omg 14: Tag ud for hver 9 m. og begynd på mønstret.

Der tages ud fem gange i løbet af mønstret (omg. 14, 18, 25, 28 og 32) så bærestykket langsomt bliver bredere og bredere.

Jeg kan desværre ikke finde ud af at tegne et diagram hvor både udtagninger og  mønster indgår så det fremstår rigtigt som på trøjen, så i diagrammet her til højre skal hver mønsterrække læses for sig.
(håber det giver mening)

i omg. 18 tages ud for hver 5. m
i omg. 25 tages ud for hver 6. m
i omg. 28 tages ud for hver 7. m
i omg. 32 tages ud for hver 7. m



Efter omg. 32 ophører mønstret og der strikkes igen kun med grundfarven.
Der tages ud for hver 8. m i omg. 37 og der strikkes til bærestykket i alt måler 44 omg. (der skulle gerne være 220 m i alt).

Ærmer
Nu tages der fra til ærmer.
Her har jeg fulgt Susie Haumanns opskrift (12-18 mdr.)
Omgangen starter hvor knaphullet er placeret, så kommer knappen til at sidde i højre side af halsen.
Strik 64 m og sæt de næste 46 m på strømpepinde str. 3.
Slå to nye masker op under armen så ærmet består af 48 masker.
Strik uden indtagninger til ærmet måler 15 cm målt fra armhulen.
Tag herefter 16 m ind jævnt fordelt til der er 32 m tilbage.
Skift farve og strik en enkelt runde ret inden ribben.
Strik rib: 2r, 2 vr, i alt 6 runder og luk løst af for ærmet.

Vend herefter tilbage til bærestykket og fortsæt strikkeriet langs ryggen 64 m om til ærme nr. 2
Sæt igen 46 m på strømpepinde og strik et ærme mere magen til det første.

Kroppen
Saml de 64 + 64 masker på en rundpind og slå 4 masker op under hver arm så der i alt er 136 m på runden.
Strik glatstrik til kroppen måler 14,5 cm fra armhulen.
Tag ind for hver 10 m
Strik yderligere 6 runder og tag igen ind for hver 10 m.
Skrift til kantfarven og strik en runde glatstrik inden der strikkes rib.
Ribkanten måler 7 runder, luk løst af.
Kroppen måler i alt 16 cm fra armhule til ribkant og ribben er ca. 2 cm bred.

Sy ender ind og montér en enkelt knap i halsåbningen.

Som det fremgår af billedet til højre har jeg strikket yderligere to af de små gule bolde ind nær ribkanten forneden i trøjen, som en lille lækker detalje. Der er 7 m imellem boldene.
Jeg måtte starte forfra på den gule farve hver gang jeg nåede en runde rundt, så der var lidt pilleri med at få hæftede ender.

Nu må vi se om mine beregninger bærer frugt og kan komme over et barnehoved i 3-måneders alderen.


lørdag den 7. oktober 2017

Hæklet kaninrangle

Der må en rangle til.
...og denne kanin har et ret herligt ansigtsudtryk som jeg havde svært ved at stå for. Måtte lige hækle et par stykker i forskellige farver, og så er der jo til et par barselsgaver foruden til min egen lille trold.



Opskriften er fra bloggen Bebakrea, se hér. og jeg har her i indlægget valgt at krydre med lidt billeder af processen.

Kaninen hækles udelukkende i bomuld.. Der skal bruges to farver og en smule hvid til øjet. Det er sjovt at det er blevet populært at lave rangler/ bamser med et stort hvidt øje og et lille sort øje. I hæklebogen Lutter Løkker af Jeanette Bøgelund Bentzen er der også to eksempler på rangler med dette øje-design.
Kaniner er fyldt med vat fra de billige IKEA-puder.
Rangleboksen, der er kommet ned i maven på dyret, er købt i den lokale stofforretning til ca. 15 kr.


Den hvide runde dims er en rangleboks.



Efter to kaniner fandt jeg ud af at det er langt nemmere at sy og øjne og næse på inden kaninen stoppes ud med fyld. Dvs. stop efter runde 37 og sy ansigt på før du stopper kaninen.
Jeg eksperimenterede også med at hækle ørerne på, men uden det store held. Jeg tænkte blot de ville sidde bedre fast, hvis de var hæklet på, for jeg forudser lidt at kaninørene skal kunne modstå den kærlige behandling fra et barn uden at dratte af.



Jeg brugte projektet til at øve mig i at lave en magisk ring som opstart, noget der tidligere ikke har optaget mig ret meget, men jeg blev helt god til det til sidst. Til 4 kaninbamser skal der laves 20 magiske ringe.

søndag den 24. september 2017

Strikkede bukser til spædbørn

Jeg har fundet en rigtig god og ikke mindst nem opskrift på bukser til småbørn i strikkehæftet af Lene Holme Samsøe der hedder: Babystrik på pinde 3.
Dette er  den første strikkebog, jeg er stødt på, hvor man selv kan vælge garntype, så længe garnet passer til en bestemt strikkefasthed. Jeg plejer dog normalt også at vælge garntype selv og blæse på at alting skal strikkes i mega dyrt Isagaer alpaca wool, men der er alligevel noget befriende over, at det er meningen med opskrifterne fra denne bog.

Jeg ved ikke lige hvad der skete, men det store par bukser gik ligesom hen og fik samme farvesammensætning som campingtøj og regntøj tilbage i 80'erne. Sådan bliver det åbenbart når man strikker tøj til børn der skal kunne passe både dreng og pige... Jeg skulle måske have valgt en mørkere lilla.

Farverne i hæftet er dæmpede og til tider grænsende til det kedelige, men det er der heldigvis råd for, når det er mig der sidder bag pindene.
Jeg har strikket to par bukser, modellerne: 0-3 og 3-6 mdr. og fik endelig en chance til at slippe af med noget mere af den fesne café latte-brune jeg har haft liggende i rå mængder ved at bruge den som grundfarve på det ene par bukser. Nu har jeg vist kun et enkelt nøgle tilbage.

Jeg har, som sædvanelig strikket i Arwetta strømpegarn og så fandt jeg, til det blå par busker, en garntype fra hjertegarn der udgiver sig for at være antibakterielt strømpegarn. (navnet: MARO)
Det kradser en smule mere end arwetta-garnet, men har samme størrelse. De to garner kan fint blandes sammen, og så koster Maro-garnet ca. en tredjedel af Arwettagarnet. Desværre fås det ikke i lige så stort et udvalg af skønne farver som Arwetta.
Opskriften lægger op til at bukserne skal strikkes på pind 2.5 og 3.0, men jer er gået en str. op i pind til 3.0 og 3.5.

Bukserne er forsynet med en meget bred ribkant for oven i livet og omkring anklerne og det lader til at der er god plads til en stor blenumse.
I opskriften står at man kan tilføje en løbegang til en elastikkant i livet hvis bukserne bliver løse, men jeg vil lade det komme an på en prøve jeg synes umiddelbart at ribkanten er rimelig elastisk.









De små bukser:
De gule striber er 2 runder brede og de blå striber er 15 runder brede.

De store bukser
De fesen-brune striber er 4 runder brede 
De fesen-grønne striber er 10 runder brede
og de lilla/blå striber er 8 runder brede

Ribkanten i livet og om anklerne kan passende smøges op til at starte med og foldes ud i takt med at baby vokser.

De mindste af bukserne måler 45 cm i fuld længde og det store par måler 50 cm.

søndag den 17. september 2017

Blommesyltetøj

Mit lille blommetræ i kolonihaven bugner af blommer. Nogle blommer er store og andre er små. Jeg spurgte en rar dame der kom forbi haven og snakkede med mig om hvad hun mon tænke det var for blommer der voksede på mit træ og hun mente det var ganske almindelige røde René Claude. Ja så blev, man så meget klogere.

Mange af blommerne har orm og er rådne og hænger så tæt at naboen rådner med.
Heldigvis er der så mange blommer at det ikke gør spor, jeg kunne stadig plukke til den store guldmedalje og fik godt 10 kg med mig hjem (en hele murespand fuld).

Jeg har lavet syltetøj af ALLE blommerne, et mindre projekt der tog små 6 timer, men resulterede i at mit lager i kælderen nu igen er fyldt op og der også er nok til at give væk af.

Opskrift: 

(Ca. 5 kg blommer giver mellem 1 og 1,5 liter syltetøj og 1 liter saft)

Blommer, (stenene fjernet og blommerne skåret i mindre stykker)
1 Vanillestang, både korn og stang
2 tsk Vanille sukker
750-1000 g sukker (afhænger af hvor søde blommerne er)
1 tsk geleringsmiddel (rød melatin)
Atamon til konservering

Det gør ikke noget hvis nogle af blommerne er mindre modne, de afgiver blot mindre saft og bidrager til syrligheden.


Blommerne gives et opkog og koger for middelvarme i ca. 30 min. Allerede efter 5 min begynder de at afgive saft og grøden bliver mere og mere flydende som tiden går.
Efter godt ½ time begynder blommerne at splatte og blive til mos.


Tag en si og si blommemosen fra og ned i en mindre gryde. Brug en ske til at røre let rundt i mosen så saften drænes af.
Giv blommemosen et opkog og tilsæt geleringmiddel
Smag til med sukker. Jeg kan godt lide at syltetøjet beholder lidt af den syrlige smag fra blommerne så det ikke bliver alt for sukkerkvalmt.
Tilsæt til sidst Atamon og kom syltetøjet på varme Atamon-skyllede glas.


Saften, der blev siet fra, smager faktisk også godt og den er lækker tykflydende og har en dejlig bismag af vanille.
Sidste år forsøgte jeg at koge den ind til gelé, men da vi ikke er det store vildt- eller kagespisere her i husstanden har vi ikke fået brugt det og i år tænkte vi derfor at vi skulle prøve noget andet af.
I år har vi lavet limonadesaft ud af halvdelen og så har vi lavet sursød-blommesovs, der bla. er godt til wokretter af resten.


lørdag den 9. september 2017

Strikket slå-om bodystocking

Jeg er faldet over en ny strikkebog med babytøj (udgivet i 2016) der hedder 'Strik en regnbue' af Suzi Rosschou. Jeg faldt dels for den fordi modellerne er søde og enkle i designet og fordi Suzi ikke er bange for at komme lidt farver på sine modeller.
Jeg synes meget babytøj er lavet i forholdsvis afdæmpede farver som rosa, grå, beige, lyserød, hvid lyseblå, men i denne bog forekommer alle regnbuens farver og det synes jeg er hammer inspirerende til selv at tænke i at bruge flere og mere kraftige farver.

Det eneste jeg har at sige om de opskrifter jeg har kastet mig over er at der skal frygteligt mange knapper i. Det ser selvfølgelig godt ud, men gider man knappe så mange knapper og bliver det ekstra bøvlet hvis barnet ikke er god til at ligget stille?

Det første jeg gav mig i kast med var en slå-om body i str. 0-3 mdr. strikket i Arwetta strømpegarn.
Jeg har lavet den uden de lange ærmer, for jeg tænker den er rigelige varm, når den ligger dobbelt hen over maven. I stedet har jeg lavet antydningen af korte ærme for at lave en pæn overgang og fordi raglan-indtagningen nok ville se noget spøjs ud, hvis ikke der var lidt ærmemasker at tage ind af.



De korte ærmer er strikket således:
-Slå 54 m op på strømpepind.
Strik en kant af to runder: Den første runde ret den anden vrang.
Det korte ærme er nu klar til at blive monteret og indgå i raglan-indtagningen.
Luk 4 masker af og følg opskriften for montering af ærmet.


Halvvejs igennem projektet fik jeg også et behov for at tilføje lidt vandrende elefanter hen over brystpartiet og fandt mønstret fra en børnetrøje frem igen (se hér). Det var en smule bøvlet at strikke mønsterstrik på vrangmaskerne, men det lod sig gøre på den forholdsvis korte stykke.

Det jeg synes der er ærgerligt ved strikkebogen er, at der mangler billeder af tøjet når knapperne ikke er knappet.
Jeg havde f.eks. ret svært ved at forstille mig slåom-delen før jeg begyndte.
Opskriften er heldigvis nem at følge, så det gav ikke problemer med selve udførelsen, men jeg savnede at se nogle flere billeder.
Derfor får I her billeder af  en åbenstående bodystocking.

Højre tøjflap er flappet op.

Jeg har udskiftet nogle af de mange knapper og knaphuller med trykknapper i håb om, at det kan gå en smule hurtigere at får bodyen på og af et spædbarn.
Knaprækken i den højre side af bodyen er kun til pynt, der laves ikke knaphuller til knapperne, men jeg har tilføjet en trykknap for oven og for neden så den underste tøjflap ikke krøller ind på maven af barnet når den er i brug.

Begge flapper er flappet op.