mandag den 25. juli 2016

So ein Dild

Dild er for mig en råvarer der bruges alt for lidt.
Jeg elsker dild, så enkelt er det.
Når den dyrkes i haven, er den ofte kun attraktiv en kort stund, før den springer i blomst og bladene bliver en anelse seje eller grove at tygge.

Blomsterne kan dog heldigvis også bruges og den dejlige dildsmag kan konserveres og bruges på andre årstider.
Dild kan bl.a. bruges til at give smag til eddike og til snaps.


Dildeddike til venstre og dildsnaps til højre

Dildsnaps:

Opskriften har jeg fået fra Politikkens kryddersnapse-bog skrevet af Anne Hjernøe, da jeg ikke har forsøgt mig med dildsnaps tidligere. 

Den lyder:
  • Kom 3-5 blomstrende skærme i et glas og fyld glasset med snaps eller vodka. 
  • Lad snapsen trække i 1-3 dage og tag skærmene op. 
  • Snapsen kan drikkes med det samme eller lagres en måneds tid, afhængigt af hvor kraftig en dildsmag der ønskes.
Jeg kan godt lide smagen af dild, så min skal helt klart lagre en måneds tid.


Dildeddike:
De flotte dildskærme med gule blomster

Min fars opskrift eller måske er det nærmere en universel opskrift.
  • Så mange blomstrende dildskærme det er muligt at samle ind, stoppes ned i et glas.
  • Klar lagereddike hældes i glasset til skærmene er dækket.
  • Flere skærme kan tilføjes i takt med at de springer ud på dildplanten
  • eddiken skal trække nogle måneder inden den er klar til brug. 
  • Man kan blot lade skærmene blive i  glasset og bruge løs af eddiken, den bliver bare bedre og bedre.


Jeg har lavet en lille portion af hhv. snaps og eddike, så må vi se om jeg er kan få det brugt til silde-gilde, stegte sild og andet fisk.


Bonus om dildplanten
Dild hører til familien af skærmplanter som kendes på, at blomsterne sidder i såkaldte skærme, der ligner små paraplyer. De små blomster er gule og bladene er meget fint forgrenede.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar