onsdag den 27. november 2019

Julekalender til børnene


Da jeg var barn havde vi tre børn til deling en slik-julekalender.
Den huskes ikke pga. af slikket som noget særligt, men den var særlig fordi den var hjemmesyet og det blev til en hyggelig tradition hver morgen i december at finde og med årene også forsøge at huske hvilken pose, der kom som den næste i rækken.

Barndommens julekalender består af en pind til hvilken der er fæstnet 24 små stofposer med sytråd, så de hænger ned fra pinden.
Oven på pinden sidder en strikket nissepige.
Hvert år havde min bedstemor - senere min mor - fyldt tre små sølvpapirspakker i hver pose, én til os hver til hver dag i december.
I pakkerne var der lige plads til to stykker slik ala en vingummibamse og en lakridshat.
Når jeg ser julekalenderen hjemme hos mine forældre i dag er det ren nostalgi lige at mærke på posene om der skulle være noget i. Som barn mærkede vi på poserne og forsøgte at gætte hvad der var pakket ind.

Min barndoms kalender
Jeg har ladet mig fortælle at min bedstemor selv har syet julekelenderen, og nu har jeg forsøgt at genskabe barndommens julekalender, til mine egne børn for at forsøge at give dem samme glæde ved at mærke på poserne og have et lille ritual med at fiske pakken op hver dag i december.

Min mor har derfor været på arbejdet dels taget fotos af den oprindelige julekalender, dels for at måle  her og der på julekalerenden, så min rekonstruktion kan få ca. samme dimensioner som den oprindelige.

 Jeg gik i foråret i gang med at købe stof ind til julekalenderen (det er billegere med julestof uden for sæson) og dette var således længe før jeg bad min mor om billeder af julekalenderen.
I min erindring er alle poserne af stof med julemotiver, men da jeg modtog billederne af kalenderen viste det sig, at meget få af poserne rent faktisk har noget med jul at gøre, de fleste er ovenikøbet ensfarvet blå. Det er sjovt som år væk fra noget, kan skabe forkerte erindringer.
Men nu da jeg havde anskaffet mig relativt meget julestof har jeg valgt at bruge dette julede stof til min rekonstruktion og min julekalender bliver derfor lidt mere julet og holdt i grønne, hvide og røde nuancer og mønstre.

Der skal sidde egentlig en nisse oven på pinden og den oprindelige nisse er strikket. Jeg forsøgte mig med en nisse, men den blev ærlig talt så mislykket at jeg har droppet nissen. Den fik et hæsligt udtryk i ansigtet og jeg  ved ikke hvordan jeg lige skal få rettet op på det. Måske jeg har mere tålmodighed med den et andet år.

Hvis du har fået lyst til at skabe din egen julekalender så læs videre.

Opskrift:

Du skal bruge:

Pind fra byggemarked klippet i passende længde (46 cm)
8-9 forskelligt stof med julemønster
stof til at beklæde pinden
broderegarn (rød, grøn og gylden)
en kop med en diameter på ca. 7,5 cm
Tykt garn til hank på julekalenderen (nok til at hækle en snor af lm på 54 cm
hæklenål str, 6



Du skal gøre:

Poserne
Poserne får runding efter glasset i bunden og bliver således 7,5 cm brede. Alle poser er tilnærmelsesvist 11 cm dybe.
Poserne klippes ud, husk sømrum og der sys på maskine rundt langs kanten.
Kanten foroven foldes to gange om sig selv inden der sys.



Når alle poser er færdige skal der broderes tal på dem fra 1-24. Dette har jeg gjort i hånden med broderegarn.
Jeg har først skrevet tallet på posen med blyant og derefter syet ovenpå. Jeg har syet med hvad jeg tror man kalder bagsting uden mellemrum.



Herefter har jeg lavet snore til poserne at hænge i.
Det kunne ikke lade sig gøre at lave snoreluk som lukker når posen hives nedad.
Så jeg har blot riet en snor gennem forsiden og en snor gennem bagsiden. Snoren er af broderegarn og måler 37 cm



Beklædning af pinden:
Til at skjule pinden og til at have noget at sy poserne fast på, har jeg lavet et overtræk til pinden på 50 x 10 cm.



Hver ende er bukket 2 cm ind og lukket ved at sy sammen på vrangsiden.




Vrangen er derefter vendt indad og pinden skubbet på plads.

Hænge poserne op under pinden
Jeg har sørget for at fordele poserne sådan at ikke to ens poser hænger ved siden af hinanden og at de ikke hænger i nummerorden. Desuden hænger nr. 1 og nummer 24 ikke i en af enderne.
Poserne er fæstnet til pideklædet nederste del efter at have lavet et ombuk af kanten på 1 cm.
Poserne ar afsat med ca 1,7 cm mellemrum.




Poserne er fæstnet ved først at sætte hver enkelt poste fast til på vrangsiden af pindeklædet med en nål, se billedet for at forklaring og derefter sy to gange på tværs på maskinen.



Jeg ved ikke om det ser kønt ud, men det var heller ikke helt nemt at bakse pind og 24 poser ind i symaskinen og få det til at komme ud på den anden side i et pænt og bedre stykke.


Hvis man synes det bliver lige lovlig grimt at kigge på kan man jo, i hånden, sy et pyntehånd på, men igen, det bliver når jeg får mere af det der tid.



Hanken:
Hanken er hæklet i noget tykt blødt garn jeg havde en lille rest liggende af. Den er lavet af en kæde af hæklede lm på nål str. 6 og måler 54 cm.
Den er fæstnet til pinden 10 cm fra enderne. Det er blot at sy garnet igennem stoffet, rundt om pinden, og sy baglæns gennem luftmaskerne et stykke op i kæden



Bum, færdig og lige til at tage i brug.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar