lørdag den 13. december 2014

Hyben

Naturen udgør et vidunderligt skatkammer af opleveler for øjet. Her om vinteren hvor solen sjældent skinner bliver jeg helt glad og fuld af fornyet energi når solen en sjælden gang viser sig og kaster sit skarpe lys på træernes frosne grene og giver dem et nyt skivnet liv.
I år har kulden lade vente på sig og frosten har ikke rigtigt bidt sig fast i landskabet endnu. Men ÅH hvor jeg håber, at den næste uge op til jul, giver mere frost og måske lidt sne, så det triste vintermørke kan blive forvandlet til et lysende snelandskab fyldt med julestemning.

En af de buske der er rigtigt flotte omkring denne årstid er: Hyben, eller mere korrekt rynket rose - den invasive tornede rose der vokser ved de fleste strande og sommerhusområder. Frugterne på rynket roser er som bekendt de store hyben som er udmærkede til at lave hybenmarmelade af om sommeren, hvis man vel at mærke, har tålmodighed til at fjerne alle kernerne, der indtagelse vil give kløe i ganen.
Hybenfrugterne sidder tilbage på buskene til langt ind i februar og de bliver, som året går, mere og mere rynkede og sorte.
De udgør nogle flotte silhuetter og motiver for fine billeder i klart vejr og det er en fornøjelse af se på, på en tur langs vandet.

Jeg har hér postet et lille udvalgt af hyben. Billederne er taget i hhv. nov. og jan for nogle år tilbage.
Fra november: Græsset ser ud til at være overstrået med små røde balloner af hyben.


Fra december: hybnene er nu mere rynkede,
 og nogle af de eneste farver i det trøstesløse landskab af grå og brun

Tre tavse hoveder på en Hydra
Et hoved rejser sig over de andre
 og spejlder mod horisonten














Det ligner lidt en kamel eller en dinosaurus
med det store rynkede hoved, med nogle sære tænder og en pigget hals

Ingen kommentarer:

Send en kommentar